FORSKNINGSSTÖD: Nytt ljus över deep tech
- Publicerad: 30 sep 2020,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 30 sep 2020,
- 3:28 e m
Jing Xiao har tilldelats 900 000 kronor från Handelsbankens forskningsstiftelser för att forska om hur etablerade techbolag köper upp startups för att förnya sig. Vi blev nyfikna på projektet och ställde några frågor.
Hallå Jing Xiao, vad kommer du att forska om inom ramen för forskningsstödet?
– Syftet med projektet är att öka förståelsen för hur uppköp av mindre teknikbolag används av större bolag som ett sätt att experimentera med ny teknologi. Bakgrunden till detta är dagens snabba tekniska utveckling. Jätteföretag som Google och Facebook känner stark press att förnya sig, och köper i allt högre grad upp nyskapande företag för att få tillgång till tekniken. Det här kommer jag och mina kollegor att studera genom en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder.
Du intresserar dig för så kallad deep tech. Vad är det?
– Begreppet myntades av Swati Chaturvedi på investmentbolaget Propel(x). Med deep tech menar man teknikföretag och startups som baseras på konkreta forskningsresultat eller ingenjörskonst. Artificiell intelligens (AI), big data, sakernas internet, robotik, avancerade material och kvantdatorer är exempel på disruptiva tekniker som ligger till grund för deep tech-företag.
Vilken typ av kunskap kommer forskningen att generera?
– I forskningsprojektet siktar vi på att bygga viktig empirisk kunskap om orsaker och konsekvenser kopplade till uppköp av deep tech-bolag. Vi hoppas att våra resultat ska kasta nytt ljus över teoribildningen kring teknikuppköp.
Jing Xiao är verksam vid CIRCLE, Lunds universitet. Hennes forskningsprojekt har titeln ”Acquisitions for experimentation: the impact of acquisitions of deep tech ventures on the capability creation and transformation of incumbent technology firms”.
Kontakta jing.xiao@circle.lu.se———–