NY LICENTIATUPPSATS: Grönmålning bland svenska inkubatorer

Maria
Linde
DELA
Natasha Bank. Foto: Jonas Åkesson.

Det finns inkubatorer som utger sig för att enbart stödja gröna startups. Men hur nischade är inkubatorerna egentligen?

De senaste åren har några inkubatorer nischat sitt stöd mot gröna startups, som jobbar med social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Natasha Bank, Linköpings universitet, har undersökt hur hållbarhetsorienterade inkubatorer lever upp till vad de utger sig för att vara.

– Tyvärr är resultatet inte så imponerande. De säger att de enbart tar in gröna startups, men det stämmer sällan.

En förklaring kan vara inkubatorernas svårigheterna med att rekrytera tillräckligt med personal som är utbildad inom hållbarhet. Kompetensen är helt enkelt för sällsynt. Men på nationell nivå utformas just nu en modell som ska stödja inkubatorer att bli mer hållbarhetsorienterade.

Bank rekommenderar inkubatorer att stödja alla typer av företag, och att utbilda ordinarie personal i hållbarhetsfrågor alternativt rekrytera hållbarhetsexperter som ett komplement till existerande personal. På så vis bidrar inkubatorerna till att skapa fler hållbara entreprenörer och företag i alla branscher.

– Om man ska möjliggöra Agenda 2030 fungerar inte business as usual. Alla företag måste bli mer hållbara. Naturligtvis kan inte alla uppnå samma nivå, men det finns manualer för att avgöra hur hållbart ett företag är och hur man kan komma vidare med arbetet, säger Natasha Bank.

Bank är själv entreprenör och driver ett företag som rekryterar utländska studenter till svenska universitet. Hon hjälper också de studenter som vill starta företag.

Kontakta
natasha.bank.royal@gmail.com

Serotoninab.se

Natasha Banks licentiatsuppsats Sustainability-Oriented Business incubators
finns att läsa på diva-portal.org efter licentiatseminariet 18 augusti klockan 13.15. Följ seminariet live via Zoom.———–

715

DELA