”Familjeföretagen driver på utvecklingen”

Anna-Karin
Florén
DELA
Mattias Nordqvist. Foto: Patrik Svedberg.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 4, 2015:

Mattias Nordqvist, världsvan professor med rötterna i jorden:

Mattias Nordqvist har varit med från början, sedan JIBS födelse 1994. Som internationellt engagerad chef för Cefeo, reser han världen runt och delar med sig av centrumets forskning om familjeföretagande. Han önskar att familjeföretagen kunde ha en mer framskjuten plats i det offentliga samtalet och tycker att det finns likheter mellan att vara forskare och bonde.

Mattias Nordqvist är chef på Sveriges enda forskningscentrum som specialiserar sig på familjeföretagande och ägande, Center for Family Enterprise and Ownership, på Internationella handelshögskolan i Jönköping. Eller Jönköping International Business School, JIBS, som är det officiella namnet sedan augusti 2015.

1994 tillhörde Mattias Nordqvist den första kullen studenter på JIBS. Den nyfödda handelshögskolan skulle ha fokus på entreprenörskap i en tid då ekonomutbildningarna fortfarande hade storbolagen i centrum.

– Miljön var stimulerande. Jag läste först litteraturvetenskap och funderade på att bli lärare eller journalist. Men efter ett år började jag läsa till civilekonom. Jag lockades av entreprenörskapsfrågorna eftersom jag själv kom från småföretagarmiljön, säger Mattias Nordqvist.

Hans familj hade drivit lantbruk i Mantorp i generationer. Men i slutet av 1980-talet, när han skulle välja yrkesbana, såg framtiden mörk ut. Det hade blivit svårt att försörja sig på lantbruk i Sverige.

Desto ljusare såg framtiden ut på JIBS. Med en kreativitet som äldre lärosäten hade svårt att mäta sig med, blev högskolan snabbt en ledande aktör inom entreprenörskapsforskningen. Det var mycket nybyggaranda under de första tio åren, med nya forskningsprogram och projekt.

– Cefeo var ett sådant initiativ, som skapades av medarbetare här, och som var unikt. Då fanns förmodligen ingen undervisning som var inriktad på familjeföretag i Sverige.

Centrumet startade 2005 och Nordqvist har jobbat här sedan dess. I dag är det rankat som nummer tre i världen, och nummer ett i Europa, inom sitt område. Totalt är 36 personer knutna till Cefeo, från professorer och docenter till lektorer, postdoktorer och doktorander.

Den internationella atmosfären var en av de saker som lockade Mattias Nordqvist till JIBS. Här fanns många utbytesstudenter som bidrog till den kreativa miljön. I dag, 20 år senare, har han varit gästforskare vid Babson College, USA, University of Alberta, Kanada och vid Bocconi University i Italien. Han har föreläst vid universitet i Europa, USA, Latinamerika, Afrika och Australien.

I Sverige har familjeföretagen haft en undanskymd plats i det offentliga samtalet, menar Mattias Nordqvist. Här är vi ofta fokuserade på startups, gärna tekniskt drivna innovationsföretag och stora traditionella börsbolag. Men faktum är att många av våra mest framgångsrika företag är familjeföretag som styrs av grundarens familj, ibland i andra eller tredje generationen.

– Det finns fördomar om att familjeföretag skulle vara små och konservativa, säger Mattias Nordqvist.

Han spekulerar i att ointresset handlar om att familjeföretagen är aktiva i branscher som tillverkningsindustri eller detaljhandel, som inte anses särskilt ”sexiga”. Familjen Dafgård, Jula och Löfbergs Lila är välbekanta exempel. Dessutom har vi i Sverige en syn på familjen som problematisk i arbetssammanhang, tycker Nordqvist.

– I många andra länder ser man familjen som en fantastisk resursbas av personer som man kan lita på. Ofta är familjemedlemmar mer genuint engagerade i företaget och har en känslomässig koppling som gör att de arbetar hårdare. Som anställd har man en mer transaktionell relation till arbetet.

Mattias Nordqvist har inte ångrat att han valde akademin framför lantbruket. Han trivs med sitt arbete. Friheten och flexibiliteten som finns i lantbruksmiljön finns också i akademin, menar han.

– Att vara nära kunskapen är intellektuellt stimulerande, på samma sätt som en lantbrukare är nära miljön och livselementen. Jag skulle nog ha gjort samma val i dag, men jag vet inte om det är ett lika attraktivt yrkesval längre.

Villkoren för både forskning och undervisning har försämrats, anser han. Resurserna till forskning är begränsade och fördelas inte alltid på grundval av forskares internationella forskningsmeriter. Och den del av finansieringen som kommer från staten styrs till olika satsningar som bestäms av politiker. Detsamma gäller undervisningen.

– För att kunna ge en högre kvalitet i utbildningen skulle jag vilja ha fler timmar i sal, och möjlighet till mer kontakt med studenterna. Som det ser ut i dag kommer det bli svårt med kompetensförsörjningen, och att hänga med i den internationella utvecklingen, om ambitionen är att hålla en konkurrenskraftig akademisk nivå.

Själv forskar Mattias Nordqvist om familjeföretagens entreprenöriella och strategiska processer. Det omfattar bland annat frågor som ägande, generationsskiften och ledarskap.

– Familjeföretagen finns med i hela entreprenörskedjan. De är ofta entreprenöriella ägare som driver på utvecklingen i sina branscher och bidrar till uppkomsten av nya företag genom investeringar och ängelverksamhet. För att förstå den här typen av processer behöver man förstå företagens kultur och karakteristik, säger han.

Familjeföretag har långsiktiga ägare som ofta strävar efter utveckling snarare än kortsiktig finansiell tillväxt.

– De balanserar finansiella mål med andra saker. Det kan vara att ha ett gott rykte på orten till exempel. Man vill skapa bättre produkter med högre kvalitet, eller utvecklas på nya marknader. Förhoppningsvis leder det även till tillväxt men drivkraften är ofta att göra saker bättre.

De stora börsbolagen investerar inte särskilt mycket i Sverige. I stället är det familjeföretag i olika storlekar – allt ifrån småföretag med ett par anställda, till de riktigt stora aktörerna – som står för dynamiken i näringslivet. De medelstora företagen är ofta de största privata arbetsgivarna i sin kommun.

– Det här vill man inte se i Sverige, trots att statistiken är tydlig. Men man har fått upp ögonen för det i länder som Tyskland, Spanien och USA.

– De offentliga investeringar som görs i forskning och utveckling av nya eller stora företag, skulle kunna kompletteras med satsningar på utvecklingsfrågor i medelstora ägarledda företag. Det skulle kunna förebygga att bolag säljs iväg utomlands eftersom generationsskiften är för komplicerade.

Men Nordqvist tycker sig se förändringar i attityden till familjeföretag på senare tid. Medier tar oftare upp frågor som rör familjeföretag, och skattesystemet har förändrats på ett sätt som underlättar för till exempel generationsskiften.

Sedan januari i år är Mattias Nordqvist gästprofessor vid SLU Alnarps nystartade kompetenscentrum för företagsledning. Han har valt att engagera sig i arbetet med att utveckla och utbilda i de gröna näringarna.

– Min bakgrund gör att det är roligt. Hemma höll vi på med växtodling, potatis och spannmål. I dag är marken utarrenderad eftersom ingen i familjen har valt den banan. Men det betyder mycket för mig och jag känner mig hemma i de här frågorna.

Sektorn har stora utmaningar. Gårdarna behöver bli större eller mer diversifierade, för att vara lönsamma. I botten finns nästan alltid familjeföretag, sedan många generationer.

– För att lantbrukare och trädgårdsföretagare ska klara sig i framtiden måste man bygga upp deras kompetens som företagsledare och entreprenörer, konstaterar Mattias Nordqvist.

Kontakta mattias.nordqvist@ju.se

Mer av Mattias

Theoretical Perspectives on Family Businesses. Edward Elgar, 2015 (redaktör tillsammans med Leif Melin, Matthias Waldkirch och Gershon Kumeto. Se även boktips på sidan 22).

Family Ownership and R&D Intensity in Small and Medium-Sized Enterprises. I Journal of Product Innovation Management, nr 3, vol 32, 2015 (tillsammans med Salvatore Sciascia, Pietro Mazzola och Alfredo De Massis).

CEO Succession Mechanisms, Organizational Context and Performance: A Socio-Emotional Wealth Perspective on Family Controlled Firms. I Journal of Management Studies, nr 7, vol 51, 2014 (tillsammans med Alessandro Minichilli, Guido Corbetta och Mario Daniele Amore).

Sage Handbook of Family Business Studies. Sage Publications, 2013 (redaktör tillsammans med Leif Melin och Pramodita Sharma).

Mer om Mattias

Namn Mattias Nordqvist
Bakgrund Doktorerade på Jönköping International Business School (JIBS) 2005 med avhandlingen Understanding the Role of Ownership in Strategizing: A Study of Family Firms. Sedan disputationen har han varit forskare och lektor vid JIBS. Han har också gästforskat i USA, Kanada och Italien. Han belönades med Unga forskarpriset 2006 och har fått Family Firm Institute Award för bästa opublicerade forskningsartikel 2005 och 2011. På JIBS har Nordqvist initierat ett internationellt utvecklingsprogram för högre studier i Afrika. Han är medgrundare och redaktör för Journal of Family Business Strategy. I dag är Mattias Nordqvist professor i företagsekonomi och föreståndare för forskningscentrumet Cefeo vid JIBS.
Aktuell Cefeo tioårsjubilerar i år. I september 2015 utsågs Mattias Nordqvist till ”stjärnprofessor” av tidningen Family Capital, samtidigt som JIBS och Cefeo lyftes fram som en av de 25 bästa miljöerna för utbildning och forskning om familjeföretag.———–

3653

DELA