Ny propp 2016

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 3, 2015:

I början av oktober besökte OECD Stockholm för att diskutera den rapport om svensk innovationspolitik som de håller på att slutföra. Rapporten kommer att vara ett av underlagen till den svenska forskningspropositionen som kommer hösten 2016.

De två föregångarna benämndes ”forsknings- och innovationspropositioner”. Hur mycket innovation fanns det i dem? Ja, därom tvista de lärde. Oavsett vad den kommande propositionen kallas, hoppas jag att utbildning och nyttiggörande får en framträdande roll. Kunskapen som produceras via forskning måste komma till användning på olika sätt.

Universitetens och högskolornas kanske viktigaste uppgift är att se till att studenterna får med sig den senaste kunskapen. Nyexade studenter överför kunskap till nya och befintliga företag, samt till samhället i övrigt. Det är oerhört viktigt för Sveriges framtida innovationsförmåga.

Förutom nyttiggörande via utbildning är det viktigt att kunskapen som produceras även når utanför akademin på andra sätt. Det kan vara i form av kommersialisering via avknoppningar och licensiering. Forskare kan också agera som rådgivare i olika organisationer, delta i debatter och möten, och göra forskningen tillgänglig för allmänheten på andra sätt.

För att vi ska få en uppgradering av utbildning och nyttiggörande tror jag att det krävs en tydlig signal i den kommande propositionen. Vi måste ändra incitamentsstrukturen på universiteten och högskolorna. Att vara en bra lärare, och engagerad i olika former av nyttiggörande, måste såväl uppskattas som premieras.

Så låt oss hoppas att den kommande forskningspropositionen tar ett samlat grepp om just forskning, utbildning och nyttiggörande i vid bemärkelse – oavsett vad proppen får för namn.

Entré är en del av det nyttiggörandet. På www.esbri.se hittar du mer av den varan.———–

1400

DELA