Dansa dig kreativ

Jonas
Gustafsson
DELA
Foto: Istock.

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2014:

Modern dans kan göra företag mer innovativa. Det kommer Nina Bozic fram till i licentiatuppsatsen Dancing innovation – How can we use knowledge from contemporary dance to enable innovation in organisations?

I Sverige är vi bra på så kallad inkrementell innovation, där en produkt eller tjänst utvecklas stegvis. Däremot är vi inte lika framgångsrika när det gäller radikal innovation, att ta fram något helt nytt. Här kan vi behöva lite extra skjuts. Det har Nina Bozic från Mälardalens högskola tagit fasta på i sin forskning om hur modern dans kan påverka ett företags innovationsförmåga.

I sin jakt på likheter och skillnader mellan dans och innovation har Nina Bozic bland annat intervjuat koreografer från olika länder. Hon har sedan jämfört dansarnas kreativa process med hur företag jobbar med innovation.

Det har resulterat i ett ramverk kring modern dans och innovation, och i en praktisk metod som stimulerar den kreativa processen. Tillsammans med koreografer har Bozic utvecklat övningar som ska utmana deltagarna att bejaka sin kreativitet, och bli medvetna om hur de kan jobba mer innovativt i sin egen arbetsmiljö.

Metoden har testats på 27 personer från olika företag och organisationer. Resultaten visar att koreografiska verktyg kan användas för att stödja innovationsprocessen och öka chansen till radikal innovation.

Nina Bozics resultat bidrar till forskningen om hur konstbaserade initiativ kan göra nytta i näringslivet. Framöver vill hon forska om hur dans kan användas för att påverka även det strategiska innovationsarbetet i organisationer.

Kontakta nina.bozic@mdh.se———–

2581

DELA