Rika startar oftare eget

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2000:

Det finns ett samband mellan förmögenhet och entreprenörskap – och det beror inte bara på eventuella kreditrestriktioner.
En förklaring bygger på att folk med lägre förmögenhet kan vara mer riskaverta, säger Tomas Forsfält, som konstruerat en ekonomisk modell om beslutet att starta eget.

När Tomas Forsfält inledde sina doktorandstudier i nationalekonomi 1993 handlade mycket om den offentliga debatten om småföretagandet och dess betydelse för sysselsättningen. Men det saknades objektiva, ekonomiska modeller för vad som egentligen styr beslutet att bli entreprenör. I december 1999 försvarade han sin avhandling Timing Options and Taxation vid Stockholms universitet och visade att processen kan lösas som ett optionsproblem. Den förväntade vinstnivån i ett nytt företag måste överträffa en tröskelnivå som är beroende av individens nuvarande lön och förväntningar om framtida inkomster.

Svensk inkomstdata för företagare och ett antal referensgrupper användes för att empiriskt skatta parametrarna i modellen. Generellt måste inkomsten stiga med mellan 20 och 100 procent för att en person ska göra slag i saken. Några abstrakta motiv till företagande, exempelvis frihetskänslan, vägdes inte in i inkomstbegreppet.

– Det viktiga är att tröskelvärdet ökar om osäkerheten i ekonomin är hög. Fasta spelregler för företagen är därför att föredra framför tillfälliga skattesubventioner, säger Tomas Forsfält.

En av avhandlingens tre essäer handlar inte bara om förmögenhetens roll för beslutet att starta eget, utan även om ålder och riskattityder.

I den empiriska forskningen pekar man ofta på ett linjärt samband mellan ålder och företagande, men jag har visat att det finns två motverkande effekter och att det är mer komplicerat än så. Sannolikheten att någon startar eget ökar först med personens ålder, men minskar igen ju närmre pensionsåldern personen kommer.———–

1249

DELA