Sverige fostrar få företagare

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2000:

Det internationella forskningsprojektet Global Entrepreneurship Monitor (GEM) som jämför de entreprenöriella aktiviteterna i 21 länder har släppt den första rapporten för år 2000. För första gången finns Sverige med bland de undersökta länderna.

Hur står sig då Sverige i en internationell jämförelse? GEM-undersökningen visar att graden av entreprenöriell aktivitet i Sverige är en av de lägsta bland de länder som ingår i undersökningen. I Sverige håller endast två av hundra personer på att starta eget företag. Bland de 11 europeiska länder som ingår är det endast Belgien, Frankrike och Irland som uppvisar lägre nivåer. De länder som uppvisar högst andel i detta avseende är Australien, Brasilien och USA. I USA är motsvarande siffra 10 procent, det vill säga var tionde person är involverad i någon aktivitet för att starta ett företag.

Frågan om vad som gör att ett land kan fostra många entreprenörer har flera svar. Tillgången på finansiella resurser har betydelse, liksom utbildningsnivå och förd politik. Kulturella och sociala värderingar i landet är också viktiga faktorer. I de länder där det inte värderas särskilt högt att starta företag och där rädslan för att misslyckas är stor blir den entreprenöriella aktiviteten låg.

Esbri är ansvarigt för den svenska delen av GEM. Under februari 2001 kommer en mer detaljerad nationell rapport att publiceras. GEM har initierats av Babson College och London Business School.———–

983

DELA