Mindre företag ynglar av sig mer

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2009:

Vad får en anställd att lämna sitt jobb och i stället satsa på egenföretagande? Många saker påverkar givetvis, bland annat storleken på det företag man har sin anställning i.

Apostolos Baltzopoulos har i sin licentiatuppsats undersökt entreprenörskapets drivkrafter. Den har lagts fram vid KTH och har fått titeln Essays on the Driving Forces of Entrepreneurship.

Uppsatsen består av två artiklar. Den första handlar om företaget respektive regionen som grogrunder för entreprenörer. Tanken är att båda dessa faktorer påverkar individers benägenhet att lämna en anställning för att i stället satsa på egenföretagande.

Resultaten visar att övergången till egenföretagande är låg, med en sannolikhet på bara 0,44 procent. Individer som arbetar i stora regioner med en större lokal marknad, större kunskapsreserv och högre befolkningstäthet, har större sannolikhet att bli entreprenörer. Om den lokala konkurrensen är låg ökar chansen till egenföretagande. Även storleken på det företag där individen är anställd påverkar övergången till entreprenörskap: små företag ynglar av sig fler entreprenörer.

Den andra artikeln fokuserar på regional agglomeration, överspillningseffekter och kunskapsspridning, samt på hur dessa faktorer inverkar på entreprenörskapet. Baltzopoulos kan bland annat visa att klusterbildningar lägger grunden för ett bra entreprenörskap.

Båda artiklarna ingår i forskningscentrumet CESIS working paper-serie.

För mer info: apobal@infra.kth.se———–

1976

DELA