Många små skattar för mycket

Simon
Olsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2006:

Små företag betalar ofta för mycket i skatt. De utnyttjar nämligen inte de möjligheter som finns att använda skattereserveringar. Det visar Håkan A Andersson, Handelshögskolan vid Umeå universitet, i sin doktorsavhandling.

Under mitten av 1990-talet infördes ett antal regler för att underlätta för enskilda firmor och handelsbolag. Reglerna innebar möjligheter att reservera medel, bland annat för att jämna ut resultaten över åren. Ett aktivt användande av skattereserveringar skulle öka den interna finansieringen. Men de företagare som kan använda reserveringarna utnyttjar dem inte.

– Reglerna är komplicerade, men det är tydligt att reserveringarna fyller sina ändamål väl. Däremot saknas ofta kunskaper för att använda dem fullt ut, säger filosofie doktor Håkan A Andersson.

Tre sorters reserveringar

I sin doktorsavhandling Svenska småföretags användning av reserveringar för resultatutjämning och intern finansiering lyfter han fram tre olika former av reserveringar: positiv räntefördelning, periodiseringsfonder och expansionsfonder. Framför allt betonar han vikten av att kombinera de olika formerna.

– Det är det här som är det komplicerade. Säg till exempel att den enskilde näringsidkaren har ett eget kapital på en miljon kronor. Det är en hög summa, men lätt att räkna med. Säg också att denne har ett överskott på en miljon kronor. I runda slängar kan då 100 000 kronor av detta överskott skattas endast med 30 procent. Därefter kan företagaren sätta av 30 procent av återstående överskott i en periodiseringsfond. Denna avsättning behöver tas fram till beskattning först efter sex år. Det som därefter kvarstår av överskottet går att sätta i en expansionsfond som skattas till 28 procent.

Kvitta förlusten

Andersson anser att företagare bör använda sig av positiv räntefördelning så fort de har möjlighet, förutsatt att de har det kapital på 50 000 kronor som krävs.

– På samma sätt är det med periodiseringsfonder, säger han. I stället för att skatta för exempelvis 100 000 kronor i dag kan du använda dem och föröka dem. Men när du väl skattar betalar du bara in skatt för 100 000 kronor. Vid ett senare förlustår kan du använda periodiseringsfonden för att kvitta förlusten. Då slipper du skatta över huvud taget.

Skattereserveringarna är alltså ändamålsenliga men tekniskt svåra att använda. Håkan A Andersson tror att den enskilde näringsidkaren inte alltid känner till skattereglernas möjligheter.

– Alla enskilda näringsidkare vet inte att de behöver hjälp. På Skatteverket konstaterar man i många fall att företagen inte utnyttjar sina möjligheter och att de därför betalar för mycket i skatt. Kanske vore ett rådgivningsstöd under till exempel företagets etableringsperiod en god idé.

Avhandlingen visar också en skillnad mellan könen. Även inom tjänstesektorn, där kvinnor är överrepresenterade, utnyttjar män i större omfattning skattereserveringarna.

För mer info: hakan.andersson@usbe.umu.se———–

1380

DELA