Mer plats för marknaden i vården

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

Under Almedalsveckan i början av juli höll FSF i fyra seminarier. På ett av dessa presenterades rapporten Den svenska sjukvården – hur långt kan vi låta marknaden ta hand om vården. En av slutsatserna är att ökad konkurrensutsättning av vården är motiverad.

Ekonomen Karl-Henrik Pettersson har författat rapporten som ingår i FSFs forskningsprogram Omvandling av och förnyelse i offentlig verksamhet. I den undersöker han om det finns rationella argument för att marknaden bör ges större utrymme i vården. Han kommer fram till att sådana argument finns.

– Det finns av allt att döma mycket att vinna i produktivitet, arbetstrivsel och patientnöjdhet om marknaden ges ökat utrymme, säger Pettersson.

Tanken med rapporten är bland annat att ta fram en ny struktur som kan användas vid studier av vården.

Pettersson delar in vården i tio så kallade vårdlogiker. Han undersöker sedan vilka av de tio logikerna som är lämpade för konkurrensutsättning, och vilka som inte är det.

– Vi måste fråga oss hur vi kan göra en uppdelning av vården som leder till en så bra organisation som möjligt. En som inte bara är medicinskt vettig och accepterad, utan även kan användas i ett management- och marknadsperspektiv.

– Hela närvården kan privatiseras. När det gäller specialistsjukvården är det mer komplicerat. Min analys pekar på att stora delar bör vara kvar i offentlig regi. Det handlar om medicinskt komplicerad vård och sådant som är svårt att planera in i förväg. Delar som kan ”släppas fria” för konkurrensutsättning är först och främst planeringsbar specialistvård, exempelvis gråstarr- och ledoperationer.

För mer info: karl-henrik.pettersson@telia.com———–

997

DELA