Nätverk viktiga även i koncerninkubatorer

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2005:

Inom entreprenörskapsforskningen antas det ofta att personliga nätverk inte har någon större betydelse för företag som etableras inom en koncerninkubator. Men Majbritt Rostgaard Evald kan i sin avhandling visa att nätverken är av stor vikt.

Majbritt Rostgaard Evald har intresserat sig för dotterbolag som etableras inom en koncerninkubator, det vill säga en forskningsparksliknande miljö inom en existerande moderorganisation. I doktorsavhandlingen Brugen og betydningen af personlige netværk i udviklingen af højteknologiske virksomheder inden for en koncerninkubator har hon undersökt vilken betydelse personliga nätverk har för den här typen av företag.

– Många menar att personliga nätverk inte har någon betydelse för utvecklingen av dotterbolag inom en koncerninkubator. Jag ville undersöka om det verkligen förhåller sig på det sättet, säger ekonomie doktor Majbritt Rostgaard Evald, Syddansk Universitet.

– Min avhandling visar att nya högteknologiska dotterbolag inom en koncern absolut har nytta av sina personliga nätverk. Eftersom få andra inom koncernen kan något om den teknik de håller på med, blir dotterbolagen ganska isolerade. De måste därför söka resurser och information på andra håll. Kunskapen finns helt enkelt inte inom koncernen – åtminstone inte när det handlar om tekniska frågor. Däremot kan koncerninkubatorn ofta hjälpa till med finansiella och organisatoriska frågor.

Nätverkandet avtar

Resultaten visar också att personliga nätverk är avgörande för politisk uppbackning och information om kunder. Även när det gäller att hitta återförsäljare i utlandet använder medarbetarna sina nätverk. Nätverken används oavsett mängden resurser som moderbolagen avsätter till dotterbolagen.

Majbritt Rostgaard Evald har gjort fallstudier i fyra dotterbolag inom en dansk koncern. Det är en longitudinell studie och utvecklingen följdes upp ett och ett halvt år senare. Användningen av personliga nätverk hade då minskat. Dotterbolagen blev mer och mer isolerade, både inom koncernen och gentemot omgivningen.

– Personliga nätverk spelar en avgörande roll i den tidiga fasen. Senare i företagens utveckling spelar nätverken mindre roll. De som fortfarande använder sitt personliga nätverk i någon större utsträckning är cheferna – de måste vara mer externt orienterade.

Politik påverkar

Upplägget inom den undersökta koncernen var att dotterbolagen skulle prestera på egen hand. Samarbetet mellan dem var lågt och de var rädda för att förlora sin unika ställning om verksamheten utvecklades i samverkan med andra företag inom koncernen. De blev politiskt orienterade och la hellre tid på att söka legitimitet inom koncernen än på att söka nya kunder. Koncerninkubatorkontexten påverkade alltså hur de personliga nätverken användes, och därmed också betydelsen av dem.

– Det är viktigt att moderbolaget är uppmärksamt på den politiska dimensionen. Dotterbolagen bli mer innovativa om de inte isoleras, utan tillåts använda sina personliga nätverk. Om de isolerar sig riskerar man att få längre utvecklingstider och mindre innovativa företag, säger Majbritt Rostgaard Evald.

För mer info: mre@sam.sdu.dk———–

1028

DELA