Etniciteten ingen självklar resurskälla

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2004:

Tobias Dalhammar har i sin licentiatuppsats lyssnat till en rad röster. De berättar om ett mångfacetterat entreprenörskap och småföretagande bland invandrarföretagare i Kista utanför Stockholm.

Kan etniciteten vara nyckeln till vissa resurser? Eller beror resurstillgången mer på den industri som företaget befinner sig i? Dessa frågor diskuteras av Tobias Dalhammar i Voices of entrepreneurship and small business – immigrant enterprises in Kista, Stockholm. Han har lagt fram sin licentiatuppsats vid Kungliga tekniska högskolan, men tillbringade sina första doktorandår på Esbri och Stockholms universitet.

I uppsatsen presenteras sju olika Kistaföretag – både högteknologiska och mer traditionella – som drivs av personer med invandrarbakgrund. Bland de undersökta företagen finns ett hälsocenter och en cateringverksamhet. Ett företag utvecklar smarta kort och ett annat har framställt ett nytt glasmaterial.

Dalhammar har tagit del av företagarnas berättelser genom intervjuer och diskussioner. Han understryker komplexiteten och individualiteten i företagen genom att inkludera namn, fotografier och andra bilder. Enligt Tobias Dalhammar är många studier av invandrarföretagande alltför generaliserande. Företagarna ses som en homogen grupp, men det är de inte.

Invandrarföretag kan vara högteknologiska eller traditionella, och de kan tillämpa proaktiva eller reaktiva strategier. I vissa fall är etniciteten en tillgång, i andra fall är den oväsentlig eller rentav ett hinder. Inom teknikorienterade branscher är exempelvis företagarens professionella identitet viktigare än hans eller hennes eventuella invandrarbakgrund.

För mer info: tobiasd@imit.kth.se———–

1657

DELA