Informella processer viktigare än styrning

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2002:

Mer styrning behövs. Det är ofta slutsatsen när forskare studerar familjeföretag. Men det stämmer inte alltid, menar Emilia Florin Samuelsson i avhandlingen Accountability and Family Business Contexts – An Interpretive Approach to Accounting and Control Practices.

Ekonomie doktor Emilia Florin Samuelsson, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, tycker själv att dialogen med tidigare forskning är ett av de viktigare bidragen med hennes avhandling. Forskningen inom området har nämligen oftast fokuserat på att jämföra familjeföretag med andra typer av företag. Hon har istället valt att jämföra två familjeföretag med varandra.

– Det är lite snett att bara jämföra familjeföretag med andra företag. Inom begreppet familjeföretag ryms så många olika typer av organisationer. De har olika tankar om vad familjeföretagande innebär och därmed också olika behov av styrning.

Låt behoven styra

Familjeföretag har traditionellt mindre styrning och kontroll än andra företag. Forskarnas rekommendationer är vanligen mer styrning och kontroll. Emilia Florin Samuelsson håller inte med.

– Man kan inte säga att ökad formalisering per definition är något bra. I ett av de familjeföretag jag studerade hade man inte särskilt utvecklad styrning, men det stämde ändå väl överens med deras behov och fungerade bra för dem.

Individuella skillnader

Florin Samuelsson menar att det är svårt att säga om och hur familjeföretag är annorlunda jämfört med fnuttvanligafnutt företag. Men en betydelse som ofta läggs i begreppet är långsiktigheten, att man har andra mål än bara lönsamhet. Samtidigt som andra hävdar att familjeföretag måste ha samma mål som vilket företag som helst, annars överlever de inte.

– Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan. Inget företag kan helt bortse från lönsamhetskraven. Men i familjeföretag kanske man i högre grad även lyfter fram andra mål.

När man ska bestämma hur ekonomistyrningen ska se ut i ett familjeföretag, måste man även beakta hur det individuella företaget ser ut. Vilka processer har man sedan innan och vilken inställning till familjeföretagande har man?

– Vissa gör en stor poäng av att de är familjeföretag. Andra tycker inte att det är så viktigt, eller är till och med skeptiska till begreppet. Det finns till exempel en tanke om att familjeföretag är traditionsbundna och inte vågar tänka nytt. Den vill inte alla kännas vid.

Inom området ekonomistyrning ställs ofta formella processer som motsats till sociala och vardagliga processer. Men Emilia Florin Samuelsson menar att de olika processerna är lika viktiga när man vill förklara hur en organisation fungerar.

– De informella processerna kan inte skiljas från de formella. Det är inte bara viktigt hur man agerar i styrelserummet, utan även hur man agerar utanför. Här måste man vara konsekvent. Om man handlar olika vid olika tillfällen kommer det att uppstå en konflikt.

– Det här kan nog vara ett större problem i familjeföretag, där individerna ofta har flera roller. Man kanske inte bara är styrelsemedlem, utan också barn till ägaren. Familjeföretag har genom sin natur ofta mer utvecklade informella processer.

För mer info: emilia.florin-samuelsson@ihh.hj.se———–

2727

DELA