Webbinarium: Sociala innovationer för psykisk hälsa – en möjlighet för entreprenörskap på landsbygden

DELA
Foto: Unsplash/Esther Tuttle

Tid: Måndag 14 oktober 2024, klockan 14.00-15.00
Plats: Digitalt via Zoomwebbinarium (länk skickas till anmälda några timmar innan)
Talare: Biträdande professor Päivi Juuso och professor Jeaneth Johansson, Luleå tekniska universitet.
Panelister: Lis-Lott Andersson, vd, Humlamaden Grön Rehab AB, Ulf Hallgårde, leg läkare, Anders W Jonsson, riksdagsledamot (C) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Den psykiska ohälsan i Sverige fortsätter att öka. För att främja psykisk hälsa behöver vi utveckla nya sociala hälsoinnovationer. Ett område som visat goda resultat är aktiviteter och åtgärder som genomförs med närhet till natur och djur, alltså naturbaserade interventioner. 

Genom landsbygdens entreprenörskap kan naturbaserade interventioner tillgängliggöras för alla. Vilka är då förutsättningarna och hur överkommer man hindren för utvecklingen? I det tvärvetenskapliga forskningsprojektet ”Tur i Skogen – entreprenörers naturbaserade och sociala innovationer”, finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, undersöks detta med fokus på Norrbotten och Skåne. 

Anmäl dig här

Under webbinariet diskuteras bland annat:

• Vad som möjliggör respektive hindrar utvecklingen av företagande som erbjuder naturbaserade interventioner.

• Hur upphandlingsreglerna påverkar utvecklingen av sociala hälsoinnovationer.

• Vad som behövs för att möjliggöra ett hållbart entreprenörskap på landsbygden.

• Nya samverkansmodeller och affärsmodeller för naturbaserade interventioner.

Webbinariet är organiserat av Esbri och forskningsprojektet ”Tur i skogen – entreprenörers naturbaserade och sociala innovationer” vid Luleå tekniska universitet.

Om talarna/panelisterna:

Jeaneth Johansson är professor vid Luleå tekniska universitet och Högskolan i Halmstad. Hon forskar inom entreprenörskap, innovation, digitalisering och finansiering, med fokus på hållbarhet och hälsoinnovation. Hon arbetar tvärvetenskapligt och utforskar bland annat hur små och medelstora företag kan nå ut med och skala upp sociala innovationer inom vård och omsorg.  Hennes forskning fokuserar på affärsmodellsinnovationer och nya samverkansmodeller som främjar tillväxt, effektiviserar och bidrar till personcentrerad vård.

Päivi Juuso är leg. sjuksköterska, distriktssköterska och biträdande professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. I sin forskning fokuserar hon på naturens betydelse för hälsa, mer specifikt hur naturbaserade interventioner kan främja psykisk hälsa. I tvärvetenskapliga projekt undersöker hon hur olika aktörer såsom små och medelstora företag och offentliga aktörer kan samverka för att bidra till hälsofrämjande insatser, regional utveckling och sociala innovationer inom hälsa. Hon forskar även om äldre personers hälsa samt digitala lösningar för att främja hälsa och välbefinnande.

Lis-Lott Andersson är leg sjuksköterska och grundare och vd för Humlamaden Grön Rehab. Verksamheten har funnits sedan början av 1990-talet och hon är en av pionjärerna i Sverige kring medicinsk naturunderstödd terapi för att förebygga och behandla psykisk ohälsa bland vuxna, barn och unga. Verksamheten har sedan 2009 följts av forskare på SLU i Alnarp och Lunds universitet. Nyligen påbörjade forskare på Högskolan i Halmstad ett forskningsprojekt för att följa Humlamaden Grön Rehabs behandling av barn och unga som drabbats av olika ätstörningar och annan ångestohälsa.

Ulf Hallgårde är leg. läkare med mångårig erfarenhet som öron-, näs- och halsläkare. Parallellt med sitt kliniska arbete har han varit mycket engagerad i utvecklingsarbete inom vården. Under 2006-2015 var han ansvarig för Region Skånes arbete för en förbättrad sjukskrivningsprocess. Då identifierades problemet att vården inte hade någon fungerande behandling av utmattningssyndrom. Det ledde bland annat till utveckling av naturunderstödd rehabilitering på landsbygd och utökat samarbete mellan vårdcentraler/psykmottagningar och upphandlade gårdar.

Anders W Jonsson är barnläkare och riksdagsledamot (C). I riksdagen är han talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor för Centerpartiet och verksam i Socialutskottet och Socialförsäkringsutskottet.

Fredrik Lundh Sammeli är flygvapenofficer och riksdagsledamot (S). Han är vice ordförande i Socialutskottet och social- och sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Anmäl dig här

120

DELA