”Underskatta inte kompistryckets betydelse”

Jonas
Gustafsson
DELA
-

Följande text publicerades även under vinjetten fnuttPorträttetfnutt i Entré nr 3, 2009:

Gerry George, företagsam professor med Indienkoppling:

Gerard ”Gerry” George växte upp i Madras i Indien, ”i en väldigt entreprenöriell familj”. Vid sidan av sin akademiska karriär har han startat och drivit flera företag. I dag är han direktör för ett forskningscentrum med Indien som specialitet.

Vatten var en lyxvara när Gerry George växte upp i Madras. Det ledde till hans första företag – ett transportföretag som han startade tillsammans med sin mamma när han fortfarande gick på high school. De hämtade vatten utanför staden och tog betalt per tank inne i Madras. När George slutade skolan ägde de 12 tankbilar.

– Vi sålde företaget när jag började på universitetet, det var ingen som kunde ta hand om det längre, säger han när vi träffas på hans kontor på Imperial College i London. Han är professor i innovation och entreprenörskap här sedan två år tillbaka.

På universitetet i Madras läste George biovetenskap och management. Efter examen hamnade han i USA.

– Alla mina vänner som gick ut samtidigt åkte till USA. Så jag tänkte: ”Ok, då gör väl jag också det.” Underskatta inte kompistryckets betydelse.

Företag i familjen

I USA arbetade han på telekomjätten AT&T när en kollega föreslog att han skulle doktorera. Gerry George tog honom på orden och inledde en doktorandutbildning i management på Virginia Commonwealth University. Han var färdig doktor på tre år, och blev sedan erbjuden fast anställning på samma skola.

– Jag var rätt smart, säger han med glimten i ögat. Jag fick erbjudanden från många toppskolor, men valde att vara kvar i Virginia. Då var det inte lika viktigt som i dag att vara på ”rätt” skola. Man tog det som låg närmast. Jag hade flyttat från Indien några år tidigare, och hade ingen lust att flytta igen.

Några år senare drog flyttlasset ändå vidare, först till Syracuse University i New York, och därefter till University of Madison-Wisconsin. Vid sidan av passade han också på att starta två företag, ett i bioteknikbranschen och ett it-företag. Bioteknikföretaget är nedlagt, men it-företaget styrs nu av Georges bror, har 30 anställda och växer fortfarande. George har kvar sin post som styrelseordförande.

– Jag fixade in min yngsta bror på universitetet i Madison, så att han fick en utbildning och sedan kunde ta över företaget. Det är kul att det är kvar inom familjen.

2005 bar det i väg över Atlanten till en position som docent vid London Business School, LBS. Där var han med och drog i gång entreprenörskapsavdelningen, och efter två år grundade han skolans Institute of Technology. Han trivdes bra på LBS, men fick ett erbjudande han inte kunde motstå.

– När rektorn för Imperial College frågade om jag ville leda deras stora Indiensatsning, kunde jag inte tacka nej.

Bygger universitet

Den satsningen var The Rajiv Gandhi Centre for Innovation and Entrepreneurship, där George i dag är chef. Centrumet fokuserar på områdena energi, hälsa och sjukvård, informationsteknologi samt urban infrastruktur.

Ett av målen är att förstå mer kring trender, teknologi, och innovation i Indien. Ett annat är att arbeta för att utveckla entreprenörskap och innovation, bland annat genom att främja samarbeten mellan indiska och brittiska företag. Centrumet är exempelvis inblandade i fler än 40 projekt inom medicinområdet i Indien, bland annat byggandet av ett helt nytt medicinuniversitet.

– Många ser det fortfarande som ett måste att hjälpa Indien genom välgörenhet. Men de vill inte ha välgörenhet, de vill ha partnerskap.

Som de flesta inom entreprenörskapsfältet, anser Gerry George att det har utvecklats ordentligt de senaste åren. Även på utbildningssidan har det hänt en hel del, menar han.

– Det är mer praktiskt i dag. På Madison startade vi till exempel en fond som investerade i nya företag som studenterna startade. Sådana initiativ tror jag är bra för alla, de gör att studenterna får verklig erfarenhet i stället för att bara bli utbildade. Och det gör de anställda mer engagerade i undervisningen.

George har inte heller riktigt släppt nyföretagandet för egen del. Han är bland annat inblandad i starten av ett nytt bioteknikföretag i Indien, och inne som investerare i ett annat. Även om det sannolikt blir en del jobbresor till Indien framöver, satsar han på att bli kvar i London en tid nu.

– Jag driver många projekt som löper under en längre tid, kanske fem-sju år. Och jag trivs i London. Vi bor i en by utanför staden, då kan man njuta av både lugn och ro, och det snabbare livet här inne i London.

Fakta
Namn: Gerard ”Gerry” George
Bakgrund: Doktorerade 1996 vid Virginia Commonwealth University. Blev docent 2005 vid London Business School, och professor 2007 vid Imperial College i London.
Aktuell: Redaktör för ett specialnummer av Journal of Management Studies om social förändring driven av entreprenörskap och innovation. Deadline är 31 december 2009

För mer info: g.george@imperial.ac.uk———–

3386

DELA