Tillit skapar innovationer

Maria
Marathon Sjöberg
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2008:

Statens innovationspolicys hindrar idéerna de ska främja. Det konstaterar Lisa Emelia Svensson i sin avhandling som belyser statens tillväxt- och innovationspolitiska åtgärder. Trots handlingsprogram med goda intentioner, leder detaljstyrningen till att många idéer aldrig kommer fram.

För att säkerställa framtida tillväxt och välfärd satsas det i dag stort på olika handlingsprogram för innovationer. Trots detta ger inte satsningen på forskning och utveckling förväntad utdelning i form av tillväxt. Ekonomie doktor Lisa Emelia Svensson, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har analyserat varför statens tillväxtpolitiska åtgärder inte alltid blir så lyckosamma.

Hon har studerat olika nationella innovationssystem och policytexter, samt gjort empiriska studier av två regionala tillväxtprojekt – Västerås Teknikby och Biomedicinsk utveckling i Västsverige. Resultaten presenteras i doktorsavhandlingen Normerande idéparadox – en studie av tillväxtpolitikens intertextualitet och dess samhälleliga innebörd.

Modeord utan innehåll

Svensson menar att statens olika handlingsprogram konstrueras efter dominerande modebegrepp, som har blivit centrala för att legitimera dessa policys.

– Modeord som kluster, triple helix och innovationssystem är accepterade och framstår som framgångsrika. När man använder dem skapas legitimitet för olika policys, och signaleras att de är framgångsrika, säger Lisa Emelia Svensson.

Men det blir en yta, en del av det som Svensson kallar ”glasyrsamhället”. Med det avser hon något att leva upp till som inte nödvändigtvis har så mycket substans, utan mer handlar om att visa upp framgång. Problemen kommer när åtgärdsprogrammen ska implementeras. På regional nivå måste man då ta fram styrdokument, processer och aktiviteter som stämmer överens med den begreppsvärld och den praktik som förespråkas från nationellt statligt håll.

Det krävs att man klarar av att beskriva regionen efter statens syn på tillväxt. Det leder ofta till en frisering av processerna, och ansenliga resurser läggs på att beskriva regionen som framgångsrik enligt statens modell.

Detta sker på bekostnad av att tänka nytt utifrån regionens egna förutsättningar, hävdar Lisa Emelia Svensson. Dokumentation och beskrivning av processer måste prioriteras för att erhålla resurser från staten. Tiden detta tar borde i stället läggas på kreativa processer som leder till skapande och idéutveckling, menar Svensson.

– De riktiga entreprenörerna har ju inte tid att ägna sig åt detta. De klarar sig kanske ändå. Men det stora problemet är att man missar den grupp av potentiella innovationer som ligger utanför de etablerade strukturerna. Idéer med potential kommer inte till uttryck.

Missar målet

Trots goda intentioner från policymakarna missar man målet, enligt Svensson.

– Om alla människor fick möjligheten att göra det som de verkligen är bäst på, skulle väldigt mycket nytänkande och innovationer komma fram. Men om staten går in och fördefinierar exakt var kunskapen ska komma ifrån, kan man inte räkna med att nya idéer ska födas. I ett normativt samhälle, där normen blir för styrande, skapas mediokra människor. Detta är grundproblemet, som jag ser det, konstaterar Svensson.

– Entreprenörer ser nya möjligheter och hittar tomrummen i tillvaron som ingen tidigare har utforskat – inte i etablerade strukturer som gynnar det redan tänkta.

Lösningen på problemet är att inte på förhand definiera hur, var och vilka innovationer som kan skapas. Lisa Emelia Svensson menar att staten behöver bli mindre styrande i sina handlingsprogram.

– Det gäller att släppa kontrollen på regional nivå. Att ha tillit till att människor – dels på individnivå, dels på regional nivå – själva är medvetna om vad som behöver göras. Att förlita sig på att människor kan, och ge dem möjlighet att försöka. Det måste också finnas utrymme att misslyckas.

– Det handlar inte om entreprenörskap tror jag, utan mer om en grundsyn på individen. Vi måste lita till individens drivkrafter, snarare än till systemets.

För mer info: lisaemelia@gmail.com
———–

2468

DELA