Svenska småföretag i god form

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2002:

Svenska småföretag är relativt friska. Och de interaktiva medieföretag som överlevde IT-kraschen har utvecklats till solida företag. Det är några av resultaten i två nya rapporter från Arbetslivsinstitutet.

Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet i småföretag undersöks parallellt i en rad europeiska länder av SALTSA, Samarbetsprogrammet för arbetslivsforskning i Europa. Ann-Beth Antonsson, Lena Birgersdotter och Sten Bornberger-Dankvardt står för rapporten Small enterprises in Sweden.

De konstaterar att svenska småföretag kan få stöd för sitt arbetsmiljöarbete från två håll. Dels handlar det om de traditionella aktörerna, till exempel regionala skyddsombud och Arbetsmiljöinspektionen, som främst är inriktade på den fysiska arbetsmiljön. Och dels har stöd under senare år kommit från program som Arbetslivsfonden och Mål 4. Dessa nyare aktörer fokuserar på att initiera förändringsarbete i småföretagen.

Sammantaget visar rapporten att de svenska småföretagens arbetsmiljö är ganska god, men att det finns utrymme för förbättringar. En viktig fråga rör de stödjande aktörernas roll. Ska deras funktion främst vara att lösa problem eller att driva fram förändring?

Åke Sandberg och Fredrik Augustsson har följt upp sin undersökning av svenska interaktiva medieföretag från 1997 under förra året. De första resultaten redovisas i rapporten Interactive Media in Sweden 2001. Bilden de tecknar visar en bransch där överlevarna står ganska stadigt i den så kallade IT-kraschens efterdyningar.

1 500 företag som identifierats som interaktiva medie-, multimedie- och Internetproducenter omfattas av studien. Kartläggningen visar att det är en ung bransch med främst små företag, varav de flesta är lokaliserade till storstäderna. Nästan hälften av de anställda är yngre än 30 år, och endast en knapp femtedel är kvinnor. Få omfattas av kollektivavtal och kompetensutvecklingen verkar underutvecklad.

Att studera hur dessa interaktiva medieföretag är organiserade kan ge en fingervisning om hur framtida arbetsplatser i nätverksekonomin kan komma att se ut, skriver Sandberg och Augustsson.

För mer info: www.niwl.se———–

1142

DELA