Svårt kombinera innovation och hög kapacitet

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2008:

I dag pratar de flesta företag om vikten av att vara nyskapande. Och de flesta skulle nog även skriva under på att de strävar efter att utnyttja sin fulla kapacitet. Men att kombinera innovation och högt kapacitetsutnyttjande är ingen lätt sak.

På Henry Fords tid kunde man välja vilken färg man ville på sin nya bil – bara man valde svart. Ett odödligt citat, som också har en hel del sanning i sig.

– Det finns en konflikt mellan högt kapacitetsutnyttjande och innovation. Företag måste välja antingen eller. Och den här konflikten går långt tillbaka. Det har alltid varit så att om man ska utnyttja hela produktionskapaciteten så kan man inte hålla på med förbättringar och förändringar av produkten. Som till exempel att utveckla en ny färg till T-Forden, säger Arne Fevolden, filosofie doktor i innovationsstudier.

Fokus på processen

Han har lagt fram sin doktorsavhandling Innovation and Capacity Utilization in the Information and Communications Industries vid Center för teknologi, innovation och kultur, Universitetet i Oslo. Fevolden har främst studerat processinnovationer som syftar till att öka kapacitetsutnyttjandet hos företag.

– Under 1990-talet var det stort fokus på produktinnovationer. Tanken var att den nya ekonomin som växte fram var beroende av nya produkter. Tjänster outsourcades, så tjänsteinnovationer och processinnovationer hamnade i skymundan. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet började man lägga märke till att det fanns mycket att hämta även inom processinnovationer.

Konflikterna mellan innovation och kapacitetsutnyttjande är ofta mycket mer komplicerade och mångfacetterade än vad litteraturen gör gällande, menar Fevolden. Men dilemmat går ändå att lösa.

Ett sätt är att introducera en innovation som gör det lättare att introducera nya innovationer. Då måste företaget förändra sig ordentligt. Såväl strategi som organisation och produktionsteknik måste förändras.

– Det går att förbättra kapacitetsutnyttjandet genom ny teknik och innovationer. Ett bra exempel är Toyotas kända Lean Production-modell. Men det handlar alltså om stora förändringar som är svåra att få till och tar lång tid att genomföra.

Låsningar i datorindustrin

Arne Fevolden har gjort två fallstudier, en inom bilindustrin och en inom datorindustrin. Han menar att det är två intressanta branscher eftersom både kapacitetsutnyttjande och innovation har varit mycket viktiga för framgång i respektive bransch. Särskilt datorindustrin bidrar med ett talande exempel över hur svårt det är att kombinera nya innovationer med högt kapacitetsutnyttjande.

– Kapacitetsutnyttjandet av datorkraft stod på topp under 1960-talet. Då använde många personer en och samma stordator för att genomföra massor av matematiska beräkningar.

– I och med utvecklingen mot att alla har sin egen pc har kapacitetsutnyttjandet sjunkit drastiskt – från 60 procent runt 1960 till 5 procent runt år 2000, säger Fevolden.

Han menar att exemplet visar hur komplex konflikten mellan innovation och kapacitetsutnyttjande kan vara. De tidiga dataingenjörerna kämpade för att behålla ett högt kapacitetsutnyttjande, men motarbetades av låsningar i den tekniska utvecklingen.

För mer info: a.m.fevolden@tik.uio.no
———–

968

DELA