Supergasellerna får Sverige att växa

Emilie
Eliasson Hovmöller
DELA
Foto: Istock.

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2013:

De så kallade supergasellerna är de riktiga jobbskaparna. Det menar Daniel Halvarsson, verksam vid Ratio. I sin avhandling Firm Dynamics: The Size and Growth Distribution of Firms presenterar han ett verktyg för att definiera dessa snabbväxande företag.

– För att få fler supergaseller handlar det framför allt om att öka antalet företag i Sverige. Ju fler företag, desto större sannolikhet att några kommer att lyckas, säger Daniel Halvarsson som har lagt fram sin avhandling vid KTH.

Men först och främst behöver begreppet snabbväxande företag redas ut. De vanligaste definitionerna i dag är mer eller mindre godtyckliga, där snabbväxande företag kan vara företag som växer med en förutbestämd årlig procentsats. Bara för att ett företag växer snabbare än ett annat behöver det inte betyda att det är någon egentlig skillnad mellan företagen. Halvarsson menar att tillväxt ofta kan förklaras av rena tillfälligheter – eller ”tur”.

Daniel Halvarsson. Foto: Labbe Alvin.
– Mitt sätt att identifiera snabbväxande företag, eller gaseller, ger en mer konservativ bild av vilka företag vi inkluderar i den här gruppen. Ofta rör det sig om mindre än en procent av företagen med den högsta tillväxttakten i en given bransch. Och därför skulle man kunna prata om ”supergaseller”.

I avhandlingen använder sig Halvarsson av det statistiska begreppet ”tjocka svansar” för att spåra supergasellerna. Det beskriver och fångar sannolikheten för det osannolika.

– I en tjocksvansad tillväxtfördelning är förutsättningarna för snabb tillväxt goda. Genom att öka förståelsen för detta gynnsamma företagsklimat närmar vi oss en förklaring till förekomsten av snabbväxarna som är så viktiga för samhället.

I den modellvärld som Daniel Halvarsson använder är extrema avvikelser vanliga. Gängse statistiska modeller brukar bortse från extrema avvikelser, men det är vanskligt, enligt Halvarsson. Det avvikande är ofta det intressanta.

– Ett exempel är jätteföretag som Ikea eller Apple med tiotusentals medarbetare. Eller ett snabbväxande företag som tiodubblar antalet medarbetare från ett år till ett annat. Att ett godtyckligt företag ska lyckas åstadkomma en sådan storlek eller extrem tillväxttakt är högst osannolikt. Men vi kan ändå se sådana händelser från tid till annan, och det gör vi betydligt oftare än vad vanliga statistiska modeller skulle förutspå.

Halvarsson tror att Sverige har ett relativt gynnsamt klimat för att supergaseller ska kunna uppstå och växa.

– Min gissning är att det finns länder där villkoren för snabb företagstillväxt är mindre gynnsamma, och där det alltså finns många färre företag med höga tillväxttal. Men vi får inte glömma bort att vi inte bara kan förbättra villkoren för snabbväxande företag. Vi måste i så fall också acceptera att fler företag sannolikt krymper som ett resultat av detta.

Avhandlingen visar att snabb tillväxt är ett ganska flyktigt fenomen. Över tiden är det bara en handfull företag som lyckas bibehålla sin snabba tillväxttakt. De flesta snabbväxare övergår till att bli långsamt växande i nästa period.

– Det är möjligt att det handlar om en konsolideringsfas och att tillväxten tar fart på nytt i ett senare skede, men det går inte att dra några sådana slutsatser från befintliga studier.

Med tanke på att tillväxten sker periodvis är det svårt att se hur ekonomiska stöd till snabbväxare skulle vara motiverade. Men, menar Daniel Halvarsson, däremot finns det många åtgärder som kan vidtas för att öka antalet företag i Sverige. Det ökar i sin tur sannolikheten för att fler företag blir supergaseller.

– Från ett politiskt perspektiv handlar det snarare om att skapa goda förutsättningar för företagande som möjliggör tillväxt.

– Det finns studier som visar att snabbväxande företag har större benägenhet än andra företag att anställa personer från grupper som anses ha svårare att komma in på arbetsmarknaden, som ungdomar, invandrare och långtidsarbetslösa. Kan man därför från politiskt håll underlätta för företag att nyanställa är jag övertygad om att förekomsten av supergaseller skulle öka, säger Daniel Halvarsson.

Kontakta daniel.halvarsson@ratio.se

5 tips till politiker för fler gaseller

1. Långsiktiga, stabila och ändamålsenliga villkor för företagande tillåter att många företag startas. Ju fler företag, desto större sannolikhet att fler kommer att lyckas.
2. Studera skillnader i arbetsmarknadslagstiftningen mellan olika länder och försök förstå varför vissa länder lyckas bättre än andra. Vidta därefter eventuella förändringar i arbetsmarknadslagstiftningen.
3. Öka fokus på entreprenörskap i skolan så att fler får upp ögonen för företagandets möjligheter.
4. Skapa en tydlig policy för att underlätta framväxten av supergaseller.
5. Satsa inte på ekonomiska stödprogram eller regionala stöd för att stimulera företagstillväxt. De är ofta verkningslösa då företagstillväxt är mycket oförutsägbart.———

3005

DELA