Statligt stöd peppar teknikbaserade företag

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006:

Hur ser det statliga stödet till teknikbaserade företag ut, och hur väl fungerar det? Charlotte Norrmans forskning kretsar kring dessa frågor.

Teknikbaserade företag startar ofta som avknoppningar från högskolor eller befintliga företag, och bygger på ny – eller åtminstone annorlunda – teknologi. De är förknippade med relativt hög risk, men anses samtidigt vara viktiga för skapandet av tillväxt i samhället. Staten vill därför stödja företagens framväxt, men frågan är om detta sker på bästa sätt i dag.

Charlotte Norrman granskar i sin licentiatuppsats Publicly Funded Support of Technology-Based Ventures det statliga stödet till teknikbaserade företag. Hon intresserar sig för såväl lån och annat stöd i reda pengar som för fnuttmjuktfnutt stöd i form av rådgivning och inkubatorverksamhet. Uppsatsen har lagts fram vid Linköpings universitet.

Norrman konstaterar att även små finansiella tillskott är viktiga i tidiga faser av företagandet. De fungerar som morötter för entreprenörerna, och underlättar när de ska söka ytterligare finansiering. Hon har bland annat studerat lån och bidrag som betalats ut av Stiftelsen Innovationscentrum (SIC) mellan åren 1994 och 2003. Studien visar att faktorer som bolagsform och branschtillhörighet till viss del kan förklara vilka företag som beviljades lån. Aktiebolag fick mer stöd än enskilda firmor, och IT är ett exempel på en bransch som det satsades friskt på.

Charlotte Norrman har också genomfört en studie av litteratur kring inkubatorer, och finner att den ofta jämför äpplen med päron. För att en riktig utvärdering ska kunna göras menar Norrman att man måste beakta vilken modell inkubatorn följer och vilket mål den strävar mot. Hon föreslår att man skiljer på olika typer av inkubatorer genom att titta på hur de väljer sina företag, vilket stöd de erbjuder, samt vilken sorts mäklarfunktion de har.

För mer info: chano@eki.liu.se———–

1525

DELA