RIDE vidgar vyerna

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2007:

Forskningscentrumet RIDE utökar sina kontaktytor, både nationellt och utomlands. 7-11 september samlades ett hundratal internationella innovationsforskare på Chalmers när RIDE och CBI stod som värdar för 2007 års CINet-konferens. Under hösten knyts också starka band till Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

CINet står för Continuous Innovation Network och har funnits sedan 1994. Docent Mats Magnusson, Chalmers tekniska högskola, är ordförande i nätverkets styrelse.

– CINet har 130 medlemmar, och vi är ett tajt gäng. På konferensen deltog en stor kärna av forskare som känner varandra, men också en hel del nya ansikten, berättar han.

– CINet tar upp flera olika innovationsfrågor, främst på företagsnivå. Det särskiljer oss från alla konferenser som fokuserar på policyfrågor och innovationssystem.

Smarta samarbeten

19 nationaliteter var representerade på 8th International CINet Conference. De stora deltagarländerna var Sverige, Finland, Italien, Danmark, Storbritannien och Australien.

– På lite sikt skulle vi önska att CINet växte till 250-300 medlemmar, men samtidigt är vi måna om att bibehålla den goda atmosfären. I dag är utbytet mellan delegaterna stort, och häri ligger nätverkets styrka. Under konferenserna avsätter vi tid för en ”forskningsprojektmarknad” då vi berättar för varandra vad vi har på gång. Nya idéer ventileras och gemensamma projekt kan inledas, säger Magnusson.

En lika viktig del av CINet är de workshops och seminarier som riktar sig till doktorander. De får presentera sin forskning och opponera på varandra.

– Bland våra medlemmar finns ett 50-tal doktorander. Vi vill gärna erbjuda dem lite extra stöd.

Vid årets CINet-konferens fick Eric Brun, Universitet i Stavanger, och Alf Steinar Saetre, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim, pris för sitt konferensbidrag Managing Ambiguity in New Product Development Projects.

Huvudtalare under konferensens sista dag var Susanna Bill från Sony Ericsson och Bengt Järrehult från SCA. Som representanter från industrin bidrog de med många intressanta infallsvinklar. Bland annat lyfte de fram individers drivkraft för innovation, och betonade vikten av forskningskopplingar till psykologi och sociologi.

Bill och Järrehult konstaterade också att företag som går bra ofta glömmer att skapa nya innovationer. Det är bekymmersamt.

– Vikten av kontinuerlig innovation ingår i CINets grundsyn. Innovation är inte något som bara händer – det är ett dagligt jobb, säger Mats Magnusson.

Ny roll för McKelvey

En annan RIDE-nyhet är att centrumets föreståndare, Maureen McKelvey, tillträder en ny professur i Industrial Management på Handelshögskolan i Göteborg. Under hösten 2007 delar hon sin tid mellan Chalmers och Handelshögskolan, för att vid årsskiftet flytta över till den sistnämnda på heltid.

– Det ska bli mycket spännande att bygga upp ett helt nytt forskningsområde på Handelshögskolan. Vi kommer att utveckla forskning om innovationer och kunskapsbaserat entreprenörskap, kopplat till Industrial Management, säger hon.

McKelvey fortsätter som föreståndare på RIDE, och stärker därmed samarbetet mellan Handels och Chalmers. Centrumets ledningsgrupp kommer också att utökas med en biträdande föreståndare som placeras på Chalmers. Tillsammans ska RIDEs fyra noder – Chalmers, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, IMIT och Högskolan i Halmstad – vidareutveckla kompetensområdet innovation och entreprenörskap i regionen.

För mer info: www.chalmers.se/tme/EN/centers/ride———–

1711

DELA