Rekordvår för Estrad

Jonas
Gustafsson
DELA
Annika Steiber är vår mesta publikmagnet på Estrad hittills. 7 april i år delade hon med sig av innovationslärdomar från Google, som hon haft förmånen att studera inifrån. Foto: Johanna Hanno.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 2, 2014:

Vårens Estradföreläsningar har varit välbesökta, mer än någonsin faktiskt. Den föreläsning som drog allra mest publik var Annika Steibers. 221 deltagare slöt upp för att lära sig mer om hur Google jobbar med innovation.

Estradsäsongen inleddes 15 januari med Alf Rehns lite provocerande föreläsning ”Kan vi rädda innovationen från sig själv?”. 169 personer trotsade mörker och kyla och tog sig till lokalerna på Olof Palmes gata i Stockholm. Rehn menade att vurmen för begreppet innovation har gått lite väl långt. På våra politiker låter det som att i princip alla problem, från miljökatastrofer till växande behov av äldrevård, kan lösas med en nypa innovation.

– Min kritik är inte en kritik för kritikens skull, utan den kommer av kärlek för innovation. Jag älskar innovation! Jag vill tro på skapandet av det nya, men jag tycker inte att det bara är rosenrött, sa Alf Rehn, professor på Handelshögskolan vid Åbo Akademi.

Februariföreläsningen hade titeln ”Riskvilligt kapital – statens roll och entreprenörens perspektiv”. Ekonomie doktor Sofia Avdeitchikova, Tillväxtanalys, och universitetslektor Anders Isaksson, Chalmers, föreläste för 161 personer. Isaksson inledde med en överblick av riskkapitalmarknadens utveckling. De senaste åren har investeringsvolymerna minskat med över 60 procent, berättade han. I takt med att andelen privat kapital minskar, har det offentliga i stället ökat. Avdeitchikova menade att offentlig finansiering medför stora möjligheter, men att det är viktigt att välja rätt modell och ta hänsyn till både marknaden och regionala skillnader.

18 mars föreläste professor Charlotta Mellander, Högskolan i Jönköping, om ”Attraktiva städer – var vill vi egentligen bo, och hur påverkar det tillväxten?” 116 personer deltog. Mellander menade att storstäder fungerar som magneter för kreativa företag och människor, och spelar en viktig roll för den ekonomiska utvecklingen.

– För första gången i historien bor det fler människor i städerna än på landsbygden, sa hon.

7 april var det så dags för den mest välbesökta Estradföreläsningen någonsin: ”Googlemodellen – att leda för innovation i en snabbföränderlig värld”. Annika Steiber, Chalmers, menade att Google mycket väl kan komma att spela en lika stor roll inom dagens managementutveckling som General Motors gjorde på 1920-talet och Toyota på 1980-talet. Det handlar om nya, oortodoxa sätt att tänka. För att nå dit, eller i alla fall en liten bit på väg, rekommenderade hon att vi släpper på kontrollen:

– Det har gått för långt med ”ordning och reda, pengar på fredag”. Det dödar kreativiteten och innovationskraften. Låt Sverige fortsätta vara det ledande land för innovation som vi är. Gå inte djupare in i strukturträsket, uppmanade hon.

Andreas Hatzigeorgiou, Lunds universitet och utrikesdepartementet, samt Magnus Lodefalk, Örebro universitet, avslutade Estradvåren 14 maj. Deras föreläsning hade titeln ”Utlandsföddas roll för företagens utrikeshandel”. Hatzigeorgiou och Lodefalk visade bland annat att personer med utländsk bakgrund kan uppmuntra handel mellan sina födelseländer och nuvarande hemländer. Föreläsningen drog 110 deltagare.

– Under våren landar vi på 155 deltagare per föreläsning i medel. Inte helt fel!, säger Helene Thorgrimsson, projektledare för Estrad.

Många har också valt att följa föreläsningarna live via Bambuser, eller sett dem i efterhand på vår webb-tv. Vi har nu drygt 2 000 registrerade användare på vår webb-tv-kanal.

Håll koll på Estradhösten———–

1661

DELA