Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.

Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande

Sök

”Fånga vågen” i Silicon Valley

Hanna

 Andersson

martin-kenney-referat

Rätt timing betyder mycket i Amerikas största och mest framgångsrika dal, Silicon Valley. Ska vi åka dit direkt, eller kan vi lära oss något från deras framgångssaga som vi kan implementera här i Sverige?

Silicon Valley är en mytomspunnen plats som dignar av riskvilligt kapital, smarta idéer och spetskompetens. De hungrigaste entreprenörerna längtar dit, medan regionalpolitikerna i stället drömmer om att återskapa dalen på sin egen bakgård. Men vad är det egentligen för bilder av Silicon Valley som florerar? Vad bygger de på? Och förklarar de verkligen regionens starka utveckling?

Martin Kenney, professor från University of California, Davis och Berkeley, pratade om Silicon Valleys framgångsfaktorer under höstens första Estradföreläsning . Titeln på föreläsningen lyder: ”Always Looking for the ”New” New Thing – How Silicon Valley evolved and what Sweden can learn from it”.

– Silicon Valley är ett surfarnas paradis där det handlar om att fånga vågor i precis rätt tid. Inte för tidigt, men heller inte för sent, sa Kenney.

Kalifornien ligger i framkant i världsekonomin, och anledningarna är förstås flera. Kenney visade bland annat att 10 av världens 50 främsta universitet ligger i regionen. Men det finns ingen enskild förklaring till varför Silicon Valley är så framgångsrikt. Hela kulturen är entreprenöriell, och det genomsyrar hela det område som kallas Bay Area.

Förutom universiteten finns här kapital och investerare samt – det som Kenney själv röstar på som största framgångsfaktorn – tekniskt kunnande. Riskkapitalisterna söker ständigt efter ett nytt Sun Microsystems.

– Vi är ständigt på jakt efter det ”nya” nya. Inte det nya Google eller Facebook, utan något helt nytt att satsa på. Säg inte ens ”sökverktyg”, det är så i går!

Där finns ett helt ekosystem skapat speciellt för att assistera startups. Advokater, revisorer, marknadsförare och konsulter är alla specialiserade för att vara en del av det entreprenöriella teamet. De låga ingångskostnaderna och möjligheten att väldigt snabbt starta nya företag gynnar tillväxten och ger företagen möjlighet att koncentrera sig på produktutveckling i ett tidigt skede.

– De här specialisterna flyter bara omkring och väntar på det ”nya” nya.

I Silicon Valley är man världsledande på flera områden, som sökverktyg, sociala medier, chiptillverkning, nätverksutrustning och mjukvara. Konkurslagarna är väldigt liberala, vilket gör att det är lätt att lämna sina skulder bakom sig och gå vidare in i nya företag. Kenney framhöll även fint väder som en anledning till att många kan tänka sig att bo i området. Men det finns också problem i dalen, främst den stora klyftan mellan rika och fattiga. Här finns även policyproblem som kan hindra företagens framfart.

– Många i Silicon Valley tycker till exempel att patentlagarna är för hårda, sa Kenney.

Den entreprenöriella kulturen lockar många till området, inte bara amerikaner, utan tekniskt kunniga, smarta människor från hela världen, inklusive Sverige. Universiteten har möjlighet att handplocka smarta människor som får möjlighet att stanna i landet. Kulturen innefattar en tro på möjligheten att ”förändra världen”, öppna nätverk där alla känner någon och en tillit till den individ som kan leverera.

– Gör du fel blir du inte straffad här, för det spelar ingen roll vad som hände i går. Riskkapitalisterna vill inte tänka på förlorade pengar. I stället frågar de vad som är nästa projekt. Men då gäller det att kunna visa att du har lärt av dina misstag.

Kenney tycker även att framtiden i dalen ser ljus ut. Det finns enormt mycket pengar tillgängliga i området, universiteten utbildar fler smarta utvecklare och världen är mer global än någonsin. Nya intressanta människor strömmar fortfarande till och den optimistiska synen på digitaliseringen fortsätter öka när det gäller mobilitet, sociala medier och molntjänster.

– Det finns mycket ni i Sverige kan lära er från Silicon Valley. Den största frågan är om ni kan behålla er kunskap, och dem ni utbildar, i landet?

Satsar man på universitetsforskning måste man också försäkra sig om att immigranter som utbildar sig här stannar och får jobb i landet. I Norden finns till exempel en hantverksskicklighet som helt saknas i dalen, där allt handlar om teknologi, enligt Kenney.

Sverige som land är relativt osynligt för folk i Silicon Valley, medan Finland såväl som Danmark gjort sig ett namn på deras karta. I population eller i FoU- budget kan Sverige aldrig tävla med Silicon Valley, men inom vissa sektorer kan Skandinavien säkerligen växa och utveckla större konkurrenskraft.

– Koncentrera er på era styrkor, och gör dem starkare, rådde Martin Kenney.

Se hela föreläsningen som webb-tv

Missa inte Esbris nyhetsbrev!

  • 1 gång per månad
  • Senaste forskningen
  • Allt om entreprenörskap

Samarbeta med Esbri

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Mest läst

Relaterade artiklar

Sök

Arkiv