Rädda Norrland!

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2014:

Landsbygden, speciellt Norrlands inland, står inför stora utmaningar. Bristen på jobb leder till avfolkning, minskade skatteintäkter och en urholkning av serviceutbudet. Nu hoppas många att samhällsentreprenörskapet kan vända utvecklingen.

Forskningsantologin Samhällsentreprenörskap – samverkande för lokal utveckling (Mittuniversitetet, 2014) handlar om landsbygdens utmaningar i en global och konkurrensutsatt värld. Svårigheter till trots vill många bo kvar på landet, och engagerar sig på olika sätt för att kunna göra det. Det är här samhällsentreprenörerna kommer in.

De kan bidra till kommunal och regional utveckling på många sätt. I boken nämns exempel från utbildningssektorn, den ideella sektorn och företagssektorn. Samhällsentreprenörskap tar sig många olika uttryck, men handlar alltid om människors engagemang, idérikedom och handlingar.

Ett kapitel beskriver hur den ideella föreningen Docksta bordtennisklubb bidragit till den lokala samhällsutvecklingen, och till såväl ekonomisk som social och kulturell välfärd.

Till grund för boken ligger forskningsprojektet Sespa (Societal Entrepreneurship in Sparsely Populated Areas), som har bedrivits vid Mittuniversitetet 2010 2014. Redaktörer är Yvonne von Friedrichs, Malin Gawell och Joakim Wincent.

I inledningskapitlet poängterar de att samhällsentreprenörskap alltid finns i ett sammanhang, exempelvis att landsbygden har helt andra förutsättningar än staden.

Författarna hoppas att boken ska bidra till reflektion, och i förlängningen till aktion – alltså till fler samhällsentreprenöriella initiativ.

Kontakta yvonne.vonfriedrichs@miun.se———–

1893

DELA