Offentlig upphandling gynnar storföretag

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2016:

Små och medelstora företag har svårt att hävda sig i stora offentliga upphandlingar. Inom EU har man försökt stärka deras konkurrenskraft genom att rekommendera det offentliga att titta mer på kvalitet än på pris. Men rekommendationen fick motsatt effekt, visar Johan Stake i sin doktorsavhandling.

Principer om likabehandling, icke-diskriminering och transparens styr den offentliga upphandlingen, som i Sverige ligger i storleksordningen 500 miljarder per år. En ansenlig summa som används till att köpa in omsorg, kontorsmaterial, asfalt, hockeyrinkar och en mängd andra produkter och tjänster som medborgarna behöver. Många företag vill mer än gärna ha staten som kund, och både stora och små aktörer är med och fajtas om kontrakten. Men ofta blir de mindre företagen lottlösa.

Johan Stake har lagt fram avhandlingen Essays on quality evaluation and bidding in public procurement auctions vid Örebro universitet. Den innehåller fem artiklar och bygger på data från över 650 upphandlingar inom olika branscher.

En av artiklarna handlar om hur mindre företag står sig i offentliga upphandlingar. I syfte att öka deras mindre företagens konkurrenskraft gick EU ut med rekommendationer om att upphandlare hellre ska utvärdera kvalitetsaspekter än att bara jaga det lägsta priset. Resultatet blev inte vad man hade tänkt. Efter rekommendationen ökade antalet bud från stora företag, och dessutom minskade sannolikheten för de mindre företagen att vinna upphandlingarna.

Johan Stake konstaterar att små och medelstora företag kan vara sämre på att framhäva sina kvaliteter, helt enkelt för att de inte är lika upphandlingsvana som större företag. Han menar vidare att de mindre företagen, som är nischade och arbetar nära kunden, kan ha större chans i upphandlingen om det hänger på priset. De kan också vinna på att stora upphandlingar delas upp i mindre kontrakt, där de kan konkurrera med smala erbjudanden i stället för med helhetslösningar.

Kontakta johan.y.stake@sh.se———–

1993

DELA