Nyförvärvade företag är koncernens teknikstjärnor

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2009:

En allt större del av näringslivets FoU sker i dotterbolag till stora multinationella företag. Snabbast går utvecklingen i företag som har införlivats i koncernen genom förvärv. Samtidigt finns en tendens att överdriva dotterbolagens betydelse.

Den som är ute efter snabb teknikutveckling ska satsa på att köpa bolag, snarare än att starta egen verksamhet. Förvärvade dotterbolag utvecklar teknik mer än dubbelt så snabbt som nystartade dotterbolag. Det visar Philip Kappen i avhandlingen Technological Evolution in Foreign Subsidiaries – Among Average Joes, Superstars and the New Kids on the Block.

Han har undersökt hur det går till när utländska dotterbolag utvecklar ny teknik. Vilka mönster finns, och hur lång tid tar det? Avhandlingen har ett evolutionärt perspektiv, och ser till trenderna under de senaste 100 åren.

Studieobjekten är dotterbolag till traditionella, svenska multinationella industriföretag – som till exempel Alfa Laval, SKF och Volvo. Kappen har undersökt alla deras dotterbolag som har patenterat i USA under perioden 1893-1990.

– Tanken är att ge en så komplett bild som möjligt av bolagens teknikutveckling i utlandet, säger Philip Kappen, Uppsala universitet.

Tillåts vara egna

Resultaten visar på stora skillnader beroende på hur dotterbolagen kommer till. ”Hemmaodlade” utländska dotterbolag utvecklar ny teknik i betydligt långsammare takt än förvärvade bolag. Där kan kompetens och utveckling finnas redan från början, och skapa ett teknologiskt försprång.

– Att företag köper tillgång till teknik genom förvärv av dotterbolag i andra länder, kan vara en bieffekt av att man köper in sig på en ny marknad. Men, oavsett motiv, förvärvade utländska dotterbolag utvecklas snabbare än hemmaodlade.

Det beror bland annat på att de förvärvade dotterbolagen har egna externa nätverk som skyndar på teknikutvecklingen. Vid en nystart måste moderbolaget bygga upp ett nätverk, och det kan ta tid.

– Ett externt förvärvat bolag kanske också tillåts vara lite mer eget än ett man startar själv. En nystart blir nog mer en replika av moderbolaget, konstaterar Kappen.

Konkurrerar om resurser

Han menar ändå att det finns en tendens att överdriva de utländska dotterbolagens bidrag till ny teknikutveckling. Även om andelen teknikutveckling som sker utomlands ökar, går ökningen ganska långsamt.

– Det är en marginell ökning i takten vi ser, särskilt bland de nystartade dotterbolagen.

– En tanke med att ha utländska dotterbolag som teknikutvecklare, är att de utsätts för en annan miljö som gör att de kan utveckla något helt nytt. Men det verkar inte som att den effekten är så stark. Det tar lång tid, och kräver envishet, att få till överspillseffekterna och skapa nya innovationer.

Kappen har även funnit en överlappande effekt. Om ett moderbolag har flera dotterbolag i ett och samma land, går teknikutvecklingen långsammare.

– På något sätt blir det konkurrens om resurserna. Man får inte direkt bilden av en stor glad familj som utvecklas tillsammans.

Så, Philip Kappens råd till det teknikutvecklande företaget blir: Vänta er inte för mycket av ett nystartat dotterbolag. Om det är ny teknik ni vill åt, förvärva ett dotterbolag i stället för att starta ett helt nytt.

– Ett annat råd är att se till att hantera den interna konkurrensen så att dotterbolagen inte kannibaliserar på varandra, säger han.

För mer info: philip.kappen@fek.uu.se———–

2629

DELA