NY LICENTIATUPPSATS: Riskkapital – vad varje entreprenör bör veta

Åse
Karlén
DELA
Sarah Glücksman. Foto: Emma Zetterlund.

Vi har alla hört solskenshistorier om startups som landar jätteinvesteringar, växer snabbt och tar världen med storm. Men allt venture capital är inte guld som glimmar.

Läs på! Det är Sarah Glücksmans bästa råd till entreprenörer som vill ta in extern finansiering. Många vet inte riktigt vad de ger sig in på, och tror att allt löser sig bara de snabbt får in riskkapital.

– Läs på om vad olika typer av finansiering innebär. Fundera över vad som kan passa ditt företag, och när i tiden det är lämpligt, säger Sarah Glücksman, Chalmers.

Hon har intervjuat ett 50-tal svenska entreprenörer som fått riskkapital, och följt 273 riskkapitalfinansierade startups över tid. Många av dem har suttit i inkubatorer där man får öva mycket på att pitcha inför venture capital-bolag. Andra typer av finansiering – som affärsängelsinvesteringar, statliga bidrag och banklån – pratas det inte lika mycket om.

– Det formella riskkapitalet är tidsbegränsat, venture capital-bolag är ju inriktade på exit. Det passar egentligen inte så bra för medtech-bolag och andra som har lång startsträcka. Entreprenörer som söker finansiering för första gången känner inte alltid till det.

Glücksman konstaterar att riskkapitalprocessen kan liknas vid att gifta sig, och redan från början veta om att man ska skilja sig. Riskkapitalbolaget har varit gift flera gånger förut, och har koll på äktenskapsförord och andra avgörande avtal. Det gör att entreprenören kan hamna i underläge.

– Venture capital-bolag gör alltid en grundlig due diligence, en bakgrundskoll på företag som verkar intressanta att investera i. Självklart bör entreprenören göra motsvarande bakgrundskoll på riskkapitalisten, säger Glücksman.

Det kan räcka med att ringa upp några av riskkapitalistens portföljbolag och fråga hur de upplever situationen. Infriades löften som ställdes i samband med investeringen? Ber venture capital-bolaget om tidskrävande rapporter i tid och otid? Pushar de på om börsintroducering?

– Entreprenörer hjälper gärna varandra med sådant, det blir lite som att ta referenser vid en anställningsintervju.

Även om entreprenören inte har så många intresserade investerare att hen kan välja och vraka, är det ändå värdefullt att göra sin due diligence. Det ökar förståelsen för vad man har att vänta sig.

Bland de entreprenörer som Sarah Glücksman har intervjuat var det lite si och så med att göra hemläxan innan investeringen var ett faktum. En del förstod inte riktigt hur venture capital-bolag fungerar och tjänar pengar. Då är det lätt att bli besviken.

– Riskkapitalister har en massa portföljbolag. Deras affärsmodell är till stor del byggd på att några få bolag blir superstars medan det stora flertalet misslyckas.

Hon citerar en entreprenör i studien som säger att investeringssituationen är som att vända på ett timglas. Så fort ett företag får extern finansiering är förväntningarna igång – då rinner tiden på snabbt. Företaget har inte bara investerarnas ögon, utan allas ögon på sig. Det är vinna eller försvinna som gäller.

Att vissa företag aldrig lyfter hör till spelets regler för riskkapitalister. Det är själva risktagandet i investeringen. Men för entreprenören kan ju företaget betyda allt.

– En del entreprenörer berättade om känslan när venture capital-bolagens intresse svalnade. De svarade fortfarande i telefon, men det var inte samma engagemang. Det blev inte heller några nya investeringsrundor, säger Sarah Glücksman.

Ett sätt att öka nya entreprenörers medvetenhet skulle kunna vara att fler perspektiv presenteras för dem när de är lokaliserade till inkubatorer.

– I stället för att bara bjuda in riskkapitalbolag borde inkubatorer också bjuda in erfarna entreprenörer som får berätta om sin resa. Jag lärde mig hur mycket som helst under mina intervjuer!

Det finns både för- och nackdelar med riskkapital, och Glücksman poängterar att timing är en viktig aspekt. Att ta in venture capital för tidigt kan vara negativt för företaget, eftersom det leder till en lägre värdering.

– Riskkapital är jättebra för en viss typ av bolag, i en viss typ av skede. Det passar till exempel högteknologiska företag som går att skala upp fort, och som har fått viss ”traction”. De kan ha tagit fram en betaversion, och gärna fått ett par betalande kunder. Men för företag som behöver mer tid för att ta sig till marknaden är det klokt att även titta på andra finansieringslösningar, säger Sarah Glücksman.

Sarah Glücksman presenterar sin licentiatuppsats A demand-side perspective on venture capital financing på Chalmers 27 augusti 2020 klockan 10.00. Licentiatseminariet livesänds via Zoom.

Kontakta sarah.glucksman@chalmers.se

5 lärdomar för entreprenörer

1. Ta inte in riskkapital för tidigt (om du inte måste). Processen är tids- och energikrävande och ökar förväntningarna på bolaget. Kanske går det att finansiera den första tiden med andra medel?
2. Fundera på vilken sorts riskkapital som passar ditt bolag. Till exempel kan affärsänglar ha ett mer långsiktigt perspektiv än venture capital-bolag.
3. Se till att riskkapitalbolaget passar dig och ditt bolag, gör en bakgrundskoll och läs på om själva riskkapitalprocessen. Matchningen är viktig – ni ska både kunna arbeta och ha roligt ihop.
4. Stirra dig inte blind på värderingen. Förhandlingen bör leda fram till ett avtal som båda parter är nöjda med.
5. Bygg förtroende med riskkapitalbolaget. Bolla problem, var ärlig och formulera realistiska mål.———–

1332

DELA