NY FORSKNING | Innovation i regeltunga branscher – strategier för att lyckas

Maria
Gustafsson
DELA
Vissa branscher är extra hårt kontrollerade av myndigheter och andra institutioners regelverk. Foto: Canva/Högskolan i Halmstad.

Att introducera nya produkter och företag på en marknad är en utmaning – särskilt i hårt reglerade branscher som spel- och life science-industrierna. Men hur balanserar man innovation med strikta regelverk?

Spel- och life science-branscherna (t.ex. medicin och bioteknik) är starkt reglerade eftersom produkterna och tjänsterna kan innebära risker för användarna. Företag som vill etablera sig i dessa miljöer får handskas med omfattande regelverk där säkerhet och innovation måste gå hand i hand. Jackson Kinyanjui, forskare vid Högskolan i Halmstad, har i sin doktorsavhandling undersökt hur denna process ser ut.

Fyra vägar till etablering

Forskningen visar att anpassning till rådande regelverk är avgörande för att nya företag och produkter ska accepteras av kunder och myndigheter. Legitimitet är inte statisk – den måste ständigt upprätthållas genom förtroendebyggande åtgärder.

Jackson Kinyanjui. Foto: Högskolan i Halmstad.

Studien identifierar fyra sätt på vilka nya produkter, företag och industrier uppstår. Varje väg kräver en unik strategi för att balansera innovation och regelefterlevnad:

  1. Välvillig uppkomst – Nya produkter eller företag får begränsad påverkan och når aldrig större framgång, vilket kan leda till att de snabbt försvinner.
  2. Överordnad uppkomst – En institution eller myndighet skapar ett regelverk för en ny bransch. Företag måste följa reglerna för att få legitimitet.
  3. Radikal uppkomst – Två nya aktörer uppstår samtidigt men från olika håll. Ett nytt företag kan få stöd från kunder, medan en ny myndighet stöds av politiker. Dessa krafter kan hamna i konflikt, vilket kan hämma branschens utveckling.
  4. Nominal uppkomst – I vissa fall är det företagen, snarare än myndigheterna, som sätter regler och skapar ordning i en ny bransch. Detta är motsatsen till överordnad uppkomst.

Strategier för att lyckas

För att nya idéer och innovationer ska accepteras krävs genomtänkta strategier. En av de viktigaste är att lyssna på marknaden.

– Användning av feedbackloopar är avgörande. Företag måste ha en tvåvägskommunikation där de både presenterar sina idéer och lyssnar på kundernas reaktioner, säger Jackson Kinyanjui.

En annan framgångsstrategi är att bygga vidare på det som redan är bekant.

– När ett företag lanserar en ny produkt kan det vara klokt att introducera den med element som målgruppen redan känner till och sedan successivt lägga till de innovativa delarna. Syftet är att minska den osäkerhet som kan uppstå vid nyheter och därigenom göra övergången från det kända till det okända smidigare.

Slutligen är upprepning och konsekvens viktiga faktorer för att skapa förtroende.

– Genom att agera konsekvent och upprepa sina budskap och handlingar kan företag bevisa sin legitimitet och vinna förtroende, förklarar Kinyanjui.

Nytta för flera samhällsaktörer

Studien är relevant både för beslutsfattare och företagsledare.

– Beslutsfattare kan använda resultaten för att utforma regelverk som främjar utvecklingen av nya företag och produkter. Genom att ta del av min forskning kan företagsledare få en djupare förståelse för utmaningarna med att växa i branscher som genomgår radikala förändringar, säger Jackson Kinyanjui.

Kontakta jackson.wanjiku@hh.se

Mer om avhandlingen
Jackson Kinyanjui disputerade nyligen vid Högskolan i Halmstad med avhandlingen Competing for Legitimation.

16

DELA