Norsk innovationspolitik missar de små
- Publicerad: 25 jun 2008,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 25 jun 2008,
- 3:30 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2008:
Snedvriden politik missgynnar småföretagare och hotar i längden ett helt lands innovationssystem, menar Tommy Høyvarde Clausen. För att företag ska våga investera i FoU krävs att möjligheter ges. I dag satsar alltför få norska företag på innovation.
Det forskas och utvecklas ganska lite i det norska innovationssystemet. Ändå är den ekonomiska tillväxten hög. Visst gör olje- och gasindustrin sitt till, men Tommy Høyvarde Clausen hittar även andra orsaker. Han har bland annat undersökt om olika former av stöd har en positiv påverkan på innovationen. Doktorsavhandlingen, Sources and Impacts of R&D and Innovation in the Norwegian Innovation System: Firm, Sectoral and Policy Perspectives, har han lagt fram vid Oslo universitet.
– Offentlig medfinansiering är en viktig orsak till att det bedrivs forskning och utveckling, säger filosofie doktor Tommy Høyvarde Clausen.
Men stöd från offentliga teknikprogram som ska gynna grundläggande forskning, leder sällan till fortsatta investeringar i FoU från aktörerna runt en innovation. Åtminstone inte i Norge. Enligt Tommy Høyvarde Clausen anser norska företag att de ekonomiska riskerna och kostnaderna för att bedriva produkt- och processinnovation är för höga.
– En stor del av företagen utvecklar aldrig nya innovationer, säger han. Det beror på forskningens natur. FoU är osäkert och därför vill inte alltid företagen satsa på det.
Äldre satsar mest
Avhandlingen tar upp tre olika perspektiv: sektorer, företag och politik. I sektoranalysen fann Høyvarde Clausen att det inte är företag som befinner sig på mer stillastående marknader som undviker innovation. Snarare är det där, bland annat i de råvarubaserade delarna av den norska ekonomin, som de mest innovativa satsningarna görs.
Det finns också skillnader mellan olika typer av företag, till exempel beroende på storlek.
– Det är dock inte nödvändigtvis så att de största skillnaderna ligger mellan stora och små företag, utan främst mellan gamla och unga. De äldre företagen satsar mer på FoU.
En anledning till skillnaden är att äldre företag ofta redan har gått igenom de förändringar i organisation och rutiner som en innovationsprocess kan kräva.
Störst går först
Ett stort hinder mot innovation ligger på en politisk nivå. Export- och innovationsinriktade företag gynnas ofta av beslutsfattarnas hantering av teknologiprogrammen. Men det är vanligtvis de största företagen som får tillgång till offentliga stimulansmedel. Små och nya företag missgynnas. Det ligger en stor politisk utmaning i att få aktörer som inte redan är etablerade, eller har kapacitet att själva satsa, att våga lägga resurser på FoU och innovation.
– De som finansierar den grundläggande forskningen är samma aktörer i innovationssystemet som stimulerar till tillämpad forskning. De minsta företagen får inte tillgång till statens bidrag, och det kan vara en svaghet i det norska innovationssystemet, säger Tommy Høyvarde Clausen.
För mer info: tommy.clausen@nforsk.no
———–