Mer dynamisk entreprenör träder fram

Pablo
Lizama Farias
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2005:

Den traditionella bilden av entreprenören präglas ofta av vilka egenskaper hon eller han har. För att öka förståelsen för entreprenörers problem och utmaningar efterlyser Henrik Berglund en mer dynamisk bild. Han menar att entreprenörernas handlingar kan hjälpa oss att förstå den värld de verkar i.

Henrik Berglund har lagt fram sin avhandling Toward a Theory of Entrepreneurial Action – Exploring Risk, Opportunity and Self in Technology Entrepreneurship vid Chalmers tekniska högskola. I den har han på mikronivå studerat vad som motiverar entreprenörers handlande. Han har försökt fånga entreprenörernas egna erfarenheter och förstå deras agerande utifrån deras egen livsvärld. Den bild av entreprenören som träder fram ger delvis nya svar på många gamla frågor.

– En vanlig fråga är till exempel om möjligheter och risker finns av sig själva fnuttdär utefnutt, eller om de skapas av entreprenörerna. Jag hävdar att denna fråga är ganska ointressant. Mer intressant är i stället att titta på hur entreprenörers mångfacetterade, och ofta motstridiga, uppfattningar av risker och möjligheter påverkar deras handlande, säger teknologie doktor Henrik Berglund.

Även den gamla frågan fnuttVem är entreprenören?fnutt, ges ett nytt och mer nyanserat svar.

– Tidigare forskning besvarade gärna frågan genom att ge entreprenören vissa personlighetsdrag, eller på senare år genom att identifiera specifika kognitiva mekanismer. Jag lutar mig mot en mer sociologiskt influerad tradition där självet ses som en framväxande mix av subjektiv identitet och internaliserade roller, som också förändras genom handlingar och erfarenheter.

Motsägelsefull typ

Berglunds diskussion kretsar bland annat kring tre viktiga spänningar som präglar entreprenörernas agerande. Den första handlar om vad som driver en entreprenör – är det personligt engagemang eller rationell analys?

– Entreprenörer är ofta väldigt engagerade i sina projekt. Detta engagemang bottnar i existentiella och sociala faktorer som att entreprenören strävar efter att upprätthålla en mångfacetterad självbild – inför såväl sig själv, som inför familj och andra viktiga grupper. Detta engagemang måste dock balanseras mot en mer sansad analys.

Den andra avvägningen gäller entreprenörens behov av självbestämmande kontra kravet på öppenhet gentemot externa aktörer. Även kortsiktig flexibilitet måste vägas mot behovet av långsiktiga mål.

– Kortsiktighet är ofta nödvändigt, inte minst på grund av osäkerhet och pengabrist, men någon form av långsiktighet krävs också för att nå en känsla av stabilitet och kontinuitet.

Förstå individen

Henrik Berglund slår dock fast att eftersom studien inte sträcker sig över en längre tid, går det inte att dra några enkla normativa slutsatser från resultaten. Vad han i stället lägger fram är en ny ram för förståelse av entreprenören som aktör och individ. Hans förhoppning är att studien ska nyansera synen på de problem och utmaningar som entreprenörer ställs inför.

– En viktig slutsats är att entreprenörers upplevelse av exempelvis risker och möjligheter påverkar deras handlande. Framtida forskning bör kanske därför fästa större vikt vid entreprenörens subjektiva upplevelser och mindre vid olika kognitiva mekanismer. Det gäller att inte bara kategorisera entreprenören, utan att också förstå individen, konstaterar Henrik Berglund.

För mer info: henrik.berglund@chalmers.se———–

2259

DELA