Lyckad exit bygger upp ekosystemet

Åse
Karlén
DELA
Foto: Elliot Stallion/Unsplash.

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2019:

Nyhetens behag skapar buzz kring startups. Men vad händer när de första investerarna har sålt av, och entreprenörerna har dragit vidare till nya projekt? Per Hulthén forskar om utvecklingen efter exit.

Vad händer efter en exit? Vilka startups gör långsiktiga avtryck? Och bidrar tidiga venture capital-investeringar till regional utveckling? Frågorna intresserar Per Hulthén. Han är industridoktorand på Chalmers och har lagt fram sin licentiatuppsats Venture capital as a tool for regional development: Exit patterns and long-term consequences.

Licentiatuppsatsen består av fyra artiklar. Den första bygger på en kvantitativ studie av startups i Sverige och Israel, samt Silicon Valley, Colorado och North Carolina i USA. Hulthén finner att Silicon Valley skiljer sig från de andra platserna.

När en Silicon Valley-startup säljs stannar nämligen ägandet ofta kvar i regionen. För de andra platserna är det vanligare att de nya huvudägarna är baserade någon annanstans i världen.

Den andra artikeln handlar om hur riskkapitalfinansierade, svenska startups klarar sig efter en exit. Det beror på hur det nya ägandet ser ut, enligt Per Hulthén: Börsnoterade bolag växer snabbare.

I den tredje artikeln visar han hur riskkapitalbolag fattar beslut om exit. De verkar föredra förvärv framför börsnotering, och kan köra över entreprenörens önskemål om så krävs.

Den fjärde och sista artikeln bygger på en kvalitativ studie av entreprenörers, affärsänglars, riskkapitalisters och nyckelmedarbetares beteende efter en exit. Hulthén drar slutsatsen att varje entreprenöriellt ekosystem behöver ett visst mått av lyckade försäljningar för att inte stagnera och avfolkas.

Många regioner vill öka nyföretagandet, och ser venture capital som sitt viktigaste verktyg. De bör också räkna med migrationseffekterna när företagen säljs, menar Hulthén. Genom att även satsa på andra finansieringsformer kan de säkra upp regionens entreprenöriella ekosystem.

Kontakta per.hulthen@chalmers.se———–

731

DELA