LUNCH & LEARN: Nätdoktorernas framväxt i Sverige

Maria
Gustafsson
DELA
Foto: Unsplash/Luleå tekniska högskola.

Digitala vårdtjänster och plattformar har stor potential i både stad och landsbygd men är fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede. Och användningen av tjänsterna är ojämnt fördelade i befolkningen. Det kommer professor Johan Frishammar, Luleå tekniska universitet, tillsammans med kollegor berätta mer om på Norrlandsnavets Lunch&Learn 16 september klockan 12.00-12.45.

Vad kan vi se fram emot att höra er prata om?

– Vi kommer bland annat att prata om hur de så kallade nätdoktorerna har ”tvingat fram” motsvarande tjänster inom den offentliga vården. Vi kommer också att gå in på nätdoktorernas affärsmodeller, vilket värde de skapar, fångar och levererar. När de klev in på den hårt reglerade marknaden runt 2013–2014 hade de stora delar av det offentliga vårdsverige och samhället emot sig. De fick kämpa hårt för att skapa legitimitet för sin verksamhet.

– Vi kommer också att prata om hur man kan förbättra tillgängligheten av digital vård för äldre personer, och för människor i glesbygden där det råder kompetensbrist och är långt till vårdcentraler och sjukhus. Denna fråga är viktig att belysa då exempelvis specialistvård skulle kunna nå betydligt fler människor på landsbygden med förbättrade digitala verktyg. Det kommer inte att ersätta den fysiska vården men digital vård kan vara ett bra komplement både inom primärvård och specialistvård.

– I förlängningen kan detta öppna möjligheter för SME-företag genom tjänsteleveranser via de digitala vårdplattformarna.

Hur långt har ni kommit i er forskning?

– Ganska långt. Vi har fått två artiklar publicerade, två är just nu på review och vi skriver på en femte.

Kontakta johan.frishammar@ltu.se

Forskare som deltar på Lunch&Learn 16 september:
Anna Essén, docent vid House of innovation vid Handelshögskolan i Stockholm
Javier Cenamor, docent vid ekonomihögskolan, Lunds universitet
Johan Frishammar, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet

Anmäl dig

540

DELA