Lärdomar från Silicon Valley

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 4, 2011:

Silicon Valley lyfts ofta fram som en förebild när det gäller företagande. Regionen är fylld av entreprenörer och riskvilligt kapital från affärsänglar och venture capital-bolag.

Jag har själv haft förmånen att besöka Silicon Valley några gånger de senaste åren. En sak jag har lagt märke till är den roll som ”service providers” (rådgivare i bred bemärkelse) spelar. För startups är de oerhört viktiga. De fungerar som dörröppnare till många venture capital-bolag, och de ger gratis råd till företag som ännu inte har börjat tjäna pengar. När får vi se våra svenska advokat- och revisionsbyråer göra detsamma i stor skala?

Likvida medel är oftast en bristvara i nystartade företag, såväl här som i Silicon Valley. Skillnaden är att där fungerar optioner som ett viktigt instrument. Den svenska skattelagstiftningen gör att de inte är lika vanliga här. Detta borde våra politiker överväga att göra något åt.

I det här numret av Entré har tre av texterna bäring på Silicon Valley. Vi porträtterar professor Martin Kenney som var en av talarna på årets Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. En notis handlar om Henrik Berglunds forskning kring riskkapitalister i Kalifornien och Skandinavien. Vi intervjuar också Tiziana Sardiello som nyligen disputerade i sociologi. I sin avhandling har hon jämfört hur rekrytering till nystartade företag går till i Stockholm och Silicon Valley.

På www.esbri.se hittar du artiklar, boktips, webb-tv och en massa annat matnyttigt. Bland annat en hel del om just Silicon Valley.

Till sist vill jag tacka Esbris huvudfinansiärer, Tillväxtverket och Vinnova, som gör det möjligt för oss att på olika sätt sprida kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretagande.

God jul och gott nytt år———–

899

DELA