Kvinnligt företagande under luppen

-
-
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 1997:

80 procent av de nya företagen startas inom handel och service och 20 procent startas inom tillverkning. Trots det är forskningen starkt fokuserad på just tillverkande företag.

– Det beror antagligen på att det är mest kvinnor som jobbar inom service och handel, säger Carin Holmquist, professor vid Umeå universitet.

Under fyra år kommer hon och biträdande professor Elisabeth Sundin, Tema Teknik och Social förändring vid Linköpings universitet, att driva ett stort forskningsprojekt kring kvinnligt företagande. Pengar har de fått från Närings- och handelsdepartementet.

Forskargruppen kommer främst att studera två områden. Det ena är om just kvinnligt företagande, eller företagande som ett kvinnoliv, som Carin Holmquist kallar det. Avsikten är att ta reda på om det finns speciella kvinnliga organisationsformer samt att se vilka effekter omvandlingen inom den offentliga sektorn har på kvinnligt företagande.

– Dessutom ska vi undersöka den dolda delen av företagandet, den inom handel och service. Vi ska undersöka samspelet mellan tjänsteföretag och produktionsföretag, något som jag tror är starkt underskattat, säger Carin Holmquist.———–

1508

DELA