Höga skatter uppmuntrar entreprenörskap

Maria
Linde
DELA
Foto: Adrianna Van Groningen/Unsplash.

I välfärdsstater med ett samhälleligt skyddsnät vågar många ta språnget att starta företag. Men hur påverkas motivationen av den upplevda tryggheten?

Arbetslöshetsförsäkring för företagare, föräldraförsäkring och gratis utbildning är en del av välfärdssektorn i Sverige. De höga skatterna som välfärden bygger på har bidragit till att vi är ett av världens mest innovativa länder.

– I Sverige har vi ett skydd som inte finns i alla andra länder. Det gör att många vågar satsa på innovativt entreprenörskap, säger Paula Roth, Uppsala universitet.

Paula Roth. Foto: Mikael Wallerstedt.
Hon har studerat vilken roll riskdelning spelar för entreprenörskap och innovation. Offentlig riskdelning är den typen av samhälleligt skydd som välfärden erbjuder. Privat riskdelning kan vara eget sparande, möjlighet till banklån eller ekonomiskt stöd från föräldrar.

Paula Roths forskning, som bygger på data från flera europeiska länder och USA, visar att offentlig riskdelning är ett incitament till att starta företag. Samtidigt räcker det inte med en känsla av trygghet för att man ska lyckas som entreprenör. Det krävs även andra drivkrafter.

– Höga skatter uppmuntrar entreprenörskap men kan motverka ansträngning. Och anstränger du dig inte lyckas du heller inte som entreprenör. Därför måste det, utöver trygghetskänslan, finnas incitament att jobba hårt – att tjäna pengar till exempel. Balansen däremellan skapar förutsättningar för att man ska våga satsa, säger Paula Roth.

Paula Roths avhandling Essays on Inequality, Insolvency and Innovation finns att läsa som PDF.

Hon disputerar digitalt 29 maj kl 13.15. Vill du följa disputationen via Zoom? Mejla ulrika.ojdeby@nek.uu.se så får du länken.

Kontakta paula.roth@nek.uu.se———

1624

DELA