HALLÅ DÄR! Mats Bergman – ny rektor vid Handelshögskolan i Umeå

Maria
Gustafsson
DELA
Mats Bergman blir ny rektor vid Handelshögskolan i Umeå.
Mats Bergman tillträder sin nya tjänst 1 januari 2024. Foto: Malin Grönborg.

Hans egen forskning rör sig i mötet mellan marknaden och staten, och erfarenheten av jämställdhetsarbete inom akademin är stort. Efter 19 år vid Södertörns högskola, återvänder nu professor Mats Bergman till sin barndomsstad för att ratta Handelshögskolan i Umeå.

Grattis till nya tjänsten! Vad fick dig att tacka ja till jobberbjudandet?

– Tackar! Själva uppdraget lockar förstås jättemycket. Jag har haft likande ledningsuppdrag vid Södertörns högskola och har saknat ledarskapet. Med det sagt är det inte säkert att jag varit lika intresserad av tjänsten om den varit placerad på ett universitet i en annan stad. Mitt hjärta klappar extra för Umeå. Det var där jag växte upp, pluggade, disputerade i nationalekonomi och jobbade som docent innan jag for till Stockholm.

Finns det någon ny riktning som du anser att Handelshögskolan i Umeå behöver ta?

– Jag kommer att fortsätta på samma strategi som skolan har idag och som i stort handlar om att erbjuda förstklassig utbildning och forskning, men också om att locka studenter till lärosätet och att säkerställa finansiering.

– Samverkan med omgivningen är också en större del av mitt uppdrag än vad jag är van vid. Det ser jag fram emot!

Apropå samverkan, vilken roll tänker du att Handelshögskolan i Umeå har för att bidra till den regionala utvecklingen i norra Sverige?

– En mycket central roll eftersom universitetet är enormt viktigt för Umeå och hela regionen. Södertörns högskola är viktig för Stockholm på sätt och vis, men här har vi också Stockholms universitet och andra framstående lärosäten.

– Umeå universitet har en betydande roll i att tillsammans med andra aktörer locka folk till staden, där universitetets huvudroll är att locka med attraktiva utbildningar och framstående forskning. Många som studerar på Handelshögskolan i Umeå kommer troligen att bli entreprenörer och då gäller det också att staden kan erbjuda ett attraktivt näringslivsklimat för att de ska vilja stanna kvar.

Idag är en tredjedel av professorerna på svenska lärosäten kvinnor. Du som har varit jämställdhetssamordnare på Södertörns högskola i sex år, vad anser du är universitetens roll för att komma till bukt med ojämställdheten inom forskningen?

– Det är en svår fråga och som jag kommer att jobba med i Umeå. Vid Handelshögskolan är endast en fjärdedel av professorerna kvinnor, mot en tredjedel vid hela Umeå universitet. Ojämställdheten inom akademin beror på flera saker tror jag. Hur policys för befordran av professorer ser ut spelar roll. Det är också viktigt att organisera arbetet så att forskningskarriär och livspussel går ihop. Det ska inte behöva vara så att kvinnor halkar efter män i produktivitet och karriär när barnen kommer.

– Vi har också det akademiska hushållsarbetet (extern länk) som enligt många studier missgynnar kvinnor inom akademin. Det är arbete som måste göras för att allt ska funka på institutionen, men som inte är erkänt som en bemanningsgrundande aktivitet. Det kan handla om att hjälpa studenter som är förtvivlade, läsa och kommentera andras texter eller ordna med lussefika. Den här typen av arbete riskerar att hamna på kvinnor i större utsträckning och tar tid från uppdraget som forskare.

Utöver att arbeta, vad ser du mest fram emot med att vistas i Umeå igen?

– Det är en bra stad för sportaktiviteter. Jag ägnar mig mycket åt landsvägscykling och tidigare i år genomförde jag en ”klassiker”. Tillgången till fina skidbackar är också större där än i Stockholm. Och så har vi restaurang- och kulturlivet som har expanderat sedan jag bodde där – det blir spännande att ta del av!

Kontakta mats.bergman@umu.se

640

DELA