Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.
Kort om föreläsningen:
Livsmedelssektorn är en lågteknologisk bransch med generellt sett blygsam innovationstakt. Alla vill ha fler innovationer, men få diskuterar hur man ska nå dit och vem som ska göra det. Ett skäl till den låga innovationstakten är att de olika aktörerna inte har förtroende för varandra, och därför inte samarbetar i så stor utsträckning. Men branschen har potential.
Skåne är den region i landet som har störst andel verksamheter inom livsmedel. En anledning till att man har lyckats bra är just samarbeten mellan olika aktörer i innovationssystemet, till exempel företag och universitet. Genom att se hur de har arbetat över tid ges en viktig förklaring till varför Skåne blivit en av de främsta regionerna när det gäller innovation och kunskapsutveckling inom livsmedel.
Under föreläsningen ges exempel på hur nya innovationer har uppstått i gränslandet mellan olika aktörsgrupper. Föreläsarna ger även förslag på hur man skulle kunna öka innovationen genom att hitta fler vägar till samarbete i hela produktionskedjan och involvera en vidare grupp av intressenter, inklusive konsumenter.
Föreläsningen kommenteras av Mats Lönne, vd och grundare till Otto som hemlevererar färsk, ekologisk barnmat. ”Otto är ett bra exempel på öppen innovation med flera samarbetspartners och engagerade föräldrar”, säger Lönne.
Efter föreläsningen bjuder vi traditionsenligt på bubbel och jordgubbar!
Kort om föreläsaren/föreläsarna:
Märit Beckeman har arbetat med utveckling av livsmedel och förpackningar i över 30 år inom Nestlé/Findus och Tetra Pak i Sverige respektive i Schweiz. Denna erfarenhet har hon sedan omsatt i forskning om förutsättningar för innovationer inom svensk livsmedelssektor, från andra världskriget fram till nutid. Resultatet blev en doktorsavhandling som diskuterar förutsättningarna att förverkliga innovationer inom denna sektor i dag.
Magnus Nilsson är verksam som forskare vid CIRCLE (Centre for Innovation Research and Competence in the Learning Economy) vid Lunds universitet. Hans forskning fokuserar bland annat på innovation, regional ekonomisk tillväxt och policy. I sin forskning har Nilsson studerat ett antal olika sektorer, däribland livsmedel, såväl regionalt som internationellt.
Här finns en artikel om Märit Beckemans avhandling ”The Potential for Innovation in the Swedish Food Sector.”
Här finns en artikel om Magnus Nilssons avhandling “A Tale of Two Clusters – Sharing Resources to Compete.”
Forskningsnyheter om innovation, entreprenörskap och småföretagande varannan vecka.
Telefon: 08 458 78 00
E-post: info@esbri.se