Feedback med wow-effekt

Åse
Karlén
DELA
Anders Berglund, Mälardalens högskola, och Neeraj Sonalkar, Stanford University, delade med sig av empiri från såväl Europa som Asien och Afrika på Estrad 7 februari 2018. Foto: Viktor Aronsson.

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2018:

rubrikhbFeedback med wow-effektklartslut

Sedan 1997 har Esbris Estrad varit en plattform där forskare delar med sig av aktuella resultat, och diskuterar dem med en bred publik. Estradvåren 2018 inleddes med tre välbesökta föreläsningar på olika teman: intraprenörskap, innovationsgenomet och framtidens fintech.

– Jag blev imponerad av deltagarna, vi fick bra respons på det vi presenterade. När vi bad om deras åsikter var de direkt villiga att hoppa in och dela med sig. Det var verkligen positivt att träffa en så engagerad grupp människor. Kul att se att den här mötesplatsen finns – och att den växer.

Det sa Stanfordforskaren Neeraj Sonalkar när han för första gången besökte Esbris Estrad. Tillsammans med Anders Berglund, Mälardalens högskola, föreläste han under rubriken ”Understanding the innovation genome”.

Sonalkar och Berglund förklarar innovationens genom, eller arvsmassa, utifrån fyra nivåer: individen, teamet, organisationen och ekosystemet.

– Innovation är ett komplext fenomen. Vi intresserar oss för byggstenarna på alla fyra nivåerna, hur de förstärker och stödjer varandra, förklarade Neeraj Sonalkar.

– Feedback och lärande är av största vikt för att skapa effektiva innovationsprocesser, sa Anders Berglund.

En vanlig reaktion inför att få feedback är att känna att det är jobbigt, och att man har gjort något fel. Om man i stället kan odla en kultur, i ett team eller ett företag, där reflexen snarare är: ”Wow, vad kan jag lära mig av det här?” – då är mycket vunnet. Föreläsarna betonade att rätt sorts feedback är oumbärlig, särskilt när man är i färd med att utveckla en idé.

– Innovation hänger ihop med nyfikenhet. Och vår forskning handlar mycket om hur man kan bryta status quo i exempelvis ett företag, sa Berglund.

Sonalkars och Berglunds Estradföreläsning genomfördes i februari. Då hade vi redan hunnit med en föreläsning i januari, på temat ”Intraprenörskap – en dold potential i svenska bolag”. Talare var Katarina Blomkvist och Ivo Zander från Uppsala universitet.

I mars bjöd vi in hela fem talare – Claire Ingram Bogusz, Handelshögskolan i Stockholm, Anthony Larsson, Karolinska institutet, journalisten Mats Lewan, Shahryar Siri, Handelshögskolan i Stockholm, och Robin Teigland, Handelshögskolan i Stockholm – för att prata om framtidens fintech. Intresset för frågorna var så stort att vi i sista stund fick byta till en större lokal för att få plats med alla deltagare.

Läs mer på www.esbri.se/estrad———–

2031

DELA