Fullsatt Estrad om AI

Anna-Karin
Florén
DELA
27 september genomförde vi den 200:e Estradföreläsningen sedan starten 1997. Talare var Fredrik Heintz och Nasim Farahini. Foto: Anna-Karin Florén.

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2018:

Vi valde ett framtidsorienterat tema för Estradföreläsning nummer 200. AI, artificiell intelligens, har varit på allas läppar under hösten och föreläsningen var helt fullsatt. Självklart bjöd vi på bubbel och mingel, dagen till ära.

– AI gör det möjligt att få syn på komplexa mönster i stora mängder data. Det kan användas till allt som omfattar segmentering och klassificering. Företag kan använda det i sin kundtjänst, eller för att identifiera olika kundgrupper.

Det sa docent Fredrik Heintz, Linköpings universitet, i samband med Estradföreläsningen fnuttFrom sci-fi to everyday AI – business opportunities in new technologyfnutt.

– Tyvärr kommer det inte gå att köpa AI som en plug and play-funktion. Innan man integrerar AI i sin verksamhet måste man förstå hur det kan användas tekniskt och affärsmässigt, fortsatte han.

Heintz följdes av Nasim Farahini, teknologie doktor och CTO på Qamcom. Hon delade med sig av exempel på hur AI kan tillämpas:

AI kan skanna patientdata för att prioritera patienter med akuta behov och hjälpa till med avancerade operationer. Sensorer i våra hem kan känna igen gester och ansikten, och användas för att styra olika apparater. Ett annat exempel var inbäddade sensorer i maskiner som kan samla data för att förutspå behov av underhåll.

– För att hitta information med hjälp av AI behövs stora mängder data. I dag kommer data främst från IoT, saker som pratar med internet, sa Farahini.

Föreläsarna följdes av en paneldebatt. Margareta Groth, AI-samordnare på Vinnova, är intresserad av hur AI kan hjälpa oss att nå de globala målen.

– De är komplexa, om man skruvar på en ratt kan det få fel konsekvenser någon annanstans. Här kan AI göra det möjligt att se konsekvenserna av olika aktiviteter, sa Groth.

Hittills har Vinnova investerat i AI inom utbildning och sjukvård.

– Vi använder AI för att ta fram personifierad utbildning. Varje student kan få personligt innehåll baserat på vad de redan kan, hur de lär sig och vad som har fungerat för andra elever, sa Sana Labs vd Joel Hellermark, som också medverkade i panelen.

Företag behöver utforska och lära, menade Christina Henryson, avdelningsdirektör på Tillväxtverket. De måste fundera över i vilken del av affären som AI kan göra nytta. Hon fick medhåll av Fredrik Heintz, som tycker att företag ska se sin roll i det större ekosystemet.

– Om jag öppnar min plattform för en tredje part så kan den tillföra värde, sa han.

– I dag går hälften av alla investeringar i Silicon Valley till startups som jobbar med bildigenkänning och språkbearbetning. Det är så vi kommer att interagera i framtiden, sa Nasim Farahini.

Vill du veta mer? Hela denna föreläsning, och över 100 andra, finns på www.esbri.se/webb-tv———–

1627

DELA