Forskare vid Kyiv School of Economics och Södertörns högskola bidrar till Ukrainas återuppbyggnad – ”Vi kan bygga ett bättre samhälle”

Maria
Gustafsson
DELA
Utsikt över Kiev i Ukraina med flagga.
”Reconstructing cities” är en del av ett större projekt som ska stötta återuppbyggnaden av Ukraina på flera nivåer, och som finansieras med 28 miljoner kronor av Östersjöstiftelsen. Foto. Canva.

Ett nytt forskningsprojekt siktar på att ta fram kunskapsunderlag som kan stödja en hållbar återuppbyggnad av Ukraina. Esbri fick en pratstund med en av nyckelpersonerna.

– Hur kan Ukraina byggas upp igen efter kriget, och vad krävs för att skapa ett hållbart samhälle? Det var frågor som forskare vid Kyiv School of Economics ställde sig direkt i samband med Rysslands invasion, berättar Malin Gawell, forskare vid Södertörns högskola. 

Hon är docent i företagsekonomi och har socialt entreprenörskap, socialt företagande och civilsamhället som sina främsta forskningsintressen. Nu ska hon tillsammans med de ukrainska forskarna undersöka stadsutveckling under och efter kriget i projektet ”Reconstructing Cities”.

– Vårt syfte är att bidra till en plan och struktur för hur Ukraina kan återuppbyggas på ett kunskapsbaserat sätt, säger Malin Gawell.

Decentraliseringens viktiga roll

En viktig del av projektet handlar om att analysera de decentraliseringsreformer som genomfördes i Ukraina för cirka tio år sedan. Reformerna syftade till att ge lokala samhällen mer självbestämmande genom att skapa mindre enheter, jämförbart med stadsdelsnämnder.

Malin Gawell. Foto: Privat.

– Dessa enheter har visat sig bli avgörande under kriget, då de fungerar som resilienshubbar i samhällsstrukturen. De har blivit nav för att organisera humanitär hjälp och mobilisera resurser lokalt, säger Malin Gawell.

Enligt Gawell finns det nu en möjlighet att använda dessa hubbar som baser för samhällsentreprenörskap. Detta skulle kunna stärka lokalsamhällen och skapa nya vägar för återuppbyggnaden.

Samhällsentreprenörskapets betydelse

Samhällsentreprenörskap handlar om att kombinera socialt engagemang med entreprenöriellt handlande för att skapa positiv samhällsutveckling. Det går bortom ekonomisk vinning och fokuserar på att adressera både sociala och ekonomiska behov.

– Det kan handla om att starta sociala företag, ideella organisationer eller projekt som stöder lokal utveckling. Formen är mindre viktig än processen där någon identifierar ett problem och driver på för att hitta lösningar, förklarar Malin Gawell.

I Ukraina blir samhällsentreprenörskap särskilt relevant, eftersom det är avgörande att bygga upp gemenskaper och skapa strukturer som främjar social, kulturell och ekonomisk hållbarhet. Resilienshubbarna som skapats genom decentraliseringen kan bli plattformar för sådana initiativ.

Forskning med praktisk nytta

Projektet har flera delmål, bland annat att samla data om krigets skador på städer och samhällen, undersöka hur olika aktörer interagerar, samt utveckla strategier för framtida stadsutveckling. Malin Gawell påpekar att forskningen också har en praktisk dimension:

– Det handlar inte bara om att publicera akademiska artiklar, utan också om att skapa underlag för politiska beslut och praktiska insatser. Vi vill bidra till att lokala beslutsfattare och organisationer får den kunskap de behöver för att kunna agera effektivt.

Ett meningsfullt arbete

Trots projektets komplexitet och utmaningar, som den pågående konflikten och svårigheter med datainsamling, ser Malin Gawell det som ett oerhört meningsfullt arbete.

– Det vi gör kan faktiskt bidra till att bygga ett bättre samhälle. Det svåra läget i Ukraina till trots, så är det inspirerande att vara en del av det här.

Kontakta malin.gawell@sh.se

Artikeln är producerad i samarbete med Södertörns högskola

Mer om projektet:
Delprojektet ”Reconstructing cities” startade hösten 2024 och pågår fram till 2029. Det ingår i det större projektet (Re)Konstruera Ukraina – Människor, Institutioner och Miljö som, utöver stadsutveckling och urban återuppbyggnad, också ska studera offentlig upphandling, demokratisk konsolidering inom befolkningen samt jordbruksfrågor. Projektet finansieras med 28 miljoner kronor av Östersjöstiftelsen. Tillsammans med Malin Gawell och de ukrainska forskarna vid Kyiv School of Economics jobbar även projektledare och docent Anders Olofsgård, Södertörns högskola/Handelshögskolan i Stockholm, samt postdokforskaren Dmytro Serebrennikov, Södertörns högskola.

Mer läsning:
Nytt storprojekt: Så kan ett nytt Ukraina konstrueras
BOKTIPS: Att göra stad – i Stockholms urbana periferi
Artikel om Malin Gawells doktorsavhandling om aktivism och entreprenörskap

44

DELA