Förändras – eller dö

Åse
Karlén
DELA
Foto: Per Rönnberg.

Vad kan Sverige lära av San Diego? Kring denna fråga kretsade seminariet ”Ökad regional attraktionskraft – vilken roll kan offentliga insatser spela?” som arrangerades av ESBRI och IVA 31 mars 2014. Huvudtalare var svenskättade Mary Walshok som är verksam i San Diego. På hennes meritlista står bland annat att hon grundat det världsomspännande entreprenörsnätverket Connect.

– När min man fick jobb i San Diego på 1960-talet började jag gråta. Vad skulle vi där och göra? Såvitt jag visste fanns där bara militärer och ett zoo. Det var ingen riktig storstad, det fanns ingen glamour alls.

Det sa Mary Walshok inledningsvis under seminariet. Men ganska snart stod det klart att hon i dag har en annan bild av den stad hon kallat ”hemma” sedan ett halvt sekel tillbaka. Under sitt anförande delade hon med sig av flera San Diego-baserade entreprenörers berättelser, och lyfte fram några av de faktorer som gjort att regionen nu blomstrar.

– San Diego är en vacker och fascinerande plats i södra Kalifornien. Den industriella revolutionen fick aldrig fäste där, inte heller jordbruksrevolutionen. Folk med sjukdomar som tuberkulos flyttade dit från mellanvästern. Man kan säga att staden blev ett mecka för folk med en anti-industriell kultur. Deras värderingar är en viktig förklaring till hur regionen sedan utvecklades, påpekade Walshok.

Hon berättade att San Diego rymmer sex kunskapsbaserade kluster som agerar globalt, skapar över 200 000 arbetstillfällen och omsätter miljarder. Och det är ingen slump. En av förklaringarna ligger i att regionalpolitiker under tjugo års tid har fattat kloka, strategiska beslut. Bland annat att satsa stora pengar på grundforskning. En annan lyckad strategi har varit att medvetet locka till sig forskartalanger.
– Hur kan man bygga en infrastruktur kring forskning – snabbt? Jo, man anställer nobelpristagare och professorer. De tar med sig sina forskningsbidrag, och de tar med sig sina doktorander och postdoks. Ganska snart var San Diegos befolkning en av USAs mest akademikertäta.

Att satsa på FoU-institutioner av olika slag, fungerar som attraktionskraft för företag, jobb och tillväxt. Offentliga insatser kan alltså spela stor roll för utvecklingen.

Men San Diegos framgång är inte bara ett resultat av politiska beslut. Många privatpersoner gick tidigt in med kapital och engagemang. I öppna nätverk kan jurister, ingenjörer, revisorer, fysiker och andra mötas. Och det finns en tillåtande anda där entreprenörskap kan växa fram.

Mary Walshok underströk vikten av att våga förändras.

– En del platser förändras – en del gör det inte. San Diego har återuppfunnit sig själv många gånger om.

– Företag kommer och går, men civilsamhället, institutionerna och talangen består. När människor är villiga att anpassa sig till en ny situation kan de skapa både ekonomiskt och socialt värde, som leder till välstånd, sa Walshok.

För säkerhets skull sa hon det också aningen skarpare, och aningen mer amerikanskt: ”Change – or you’re gonna die!”

I seminariet medverkade även Magnus Aronsson, vd ESBRI, Johan Carlstedt, projektledare Attraktionskraft för tillväxt, Staffan Larsson, länsråd Sörmland, Marita Ljung, statssekreterare Näringsdepartementet, Björn O Nilsson, vd IVA, och Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket.

Se seminariet som webb-tv———–

2201

DELA