Få vill starta eget

-
-
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 1999:

Nedåtgående trend för nyföretagandet:

Sverige ligger i bottenskiktet när det gäller nyföretagande och vilja att starta eget. Det visar första fasen av forskningsprojektet fnuttFöretag i vardandefnutt som genomförs av Frédéric Delmar, Esbri och Per Davidsson, Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Det är småföretagen som ska skapa de arbetstillfällen som går förlorade när storföretagen flyttar ut. Men sannolikheten för att det blir så förefaller inte stor. Bara två procent av befolkningen håller på eller kan tänka sig att starta eget och av dem är det bara 13 procent som vill ha fler än åtta anställda. Dessa siffror placerar Sverige sämst bland de fyra länder som det hittills finns tillgängliga data för.

Är det verkligen så här illa?
– Ja, det är så här dystert. Vi har betydligt sämre vilja att starta eget i Sverige än i andra länder. Det är stor skillnad i företagarbenägenhet mellan USA och Europa och stor skillnad mellan den som ligger bäst och sämst i Europa. Jag tror inre det finns något land som ligger sämre än Sverige, säger Frédéric Delmar.

– USA har en större privat marknad och behöver många företag. Dessutom har de haft högkonjunktur i snart 15 år. För att starta eget företag behövs framtidstro och det har vi inre i Sverige. Vi har en kämpig konjunktur trots att vi egentligen har en högkonjunktur.

– Jag tycker att både politikerna och policyorganisationerna är dåliga på att marknadsföra företagandet som något bra. Det blir då lätt att presumtiva företagare tänker fnuttVad tjänar jag på det?fnutt. Därför är det viktigt att lyfta fram dem som trivs som företagare, att visa på det positiva, säger Frédéric Delmar.

INTERNATIONELLT PROJEKT

fnuttFöretag i vardandefnutt är en del av ett internationellt forskningsprojekt där forskare från nio länder* för första gången parallellt studerar etableringsprocessen av företag, dvs hur många som försöker starta och hur många företag som faktiskt etableras.

Den svenska undersökningen bygger på intervjuer av 30 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18-70 år och genomfördes under perioden april – september 1998.

En fjärdedel av de intervjuade visade sig ha någon form av företagarerfarenhet. Två procent av de intervjuade höll på att starta eget. Det är lägre siffror än i den förstudie som de två forskarna gjorde 1997.

– Det här tyder på att det faktiska nyföretagandet, som legat på en relativt hög och stabil nivå 1994-1997, nu är inne i en nedåtgående trend. Men det är osäkert om nedgången mellan 1997 och 1998 ska tolkas negativt. Det verkar i första hand vara det arbetslöshetsdrivna nyföretagandet som är på stark tillbakagång. Även kvinnors företagande sjunker efter att ha varit på stadig uppgång hela 1990-talet.

– Det är oroväckande att Sveriges nyföretagande totalt sett ligger så lågt i förhållande till andra länder säger Delmar.

* Australien, England, Finland, Kanada, Nederländerna, Norge, Sverige, Tyskland, USA ingår i studien.

———–

1278

DELA