Få finländare startar eget

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2001:

Finländare blir företagare för att de måste, när de inte får något annat jobb. Och även om det numera är rumsrent att vara entreprenör, är det fortfarande relativt få i landet som tar steget in i företagandet. Kimmo Hyrsky, Universitetet i Jyväskylä, beskriver entreprenörskapets Finland i sin doktorsavhandling.

Kimmo Hyrskys avhandling Reflections on the Advent of a More Enterprising Culture in Finland: An Exploratory Study består av fyra artiklar som tidigare publicerats i olika vetenskapliga tidskrifter. Tillsammans ger artiklarna en bild av det entreprenöriella Finland. Dels har Hyrsky kartlagt det entreprenöriella klimatet i landet i dag, dels diskuterar han den entreprenöriella potentialen inför framtiden.

– Det här är den första studien i sitt slag i Finland. Den får räknas som en översikt och som en riktlinje för vidare studier, säger Kimmo Hyrsky som i dag forskar inom ett entreprenörskapsprojekt som drivs av det finska Handels- och industriministeriet. Målet med forskningsprogrammet är att förbättra det entreprenöriella klimatet i landet.

Det tidiga 1990-talets lågkonjunktur var en vändpunkt för inställningen till entreprenörskap i Finland, menar Kimmo Hyrsky. Tidigare ansågs det som fult att vilja driva eget företag, lönearbete var det accepterade sättet att tjäna sitt uppehälle. Man litade inte riktigt på Entreprenören, han eller hon sågs som en andra klassens medborgare.

I och med lågkonjunkturen inleddes en gradvis förändring av den ståndpunkten. Numera får man vara individualist och vinstinriktad i Finland. Man får vara entreprenör.

– Den entreprenöriella atmosfären i Finland är i dag ganska bra. Folk har kommit fram till att det är okej, och till och med trendigt, att vara positiv till entreprenörskap. Men det är fortfarande få som verkligen tar steget och blir entreprenörer själva.

Det har skett en amerikanisering och entreprenörisering av Finland, både inom media och inom politiken. Men finska entreprenörer lever fortfarande inte riktigt upp till de entreprenöriella kraven, anser Kimmo Hyrsky. Om man jämför med USA, är entreprenörer där mer risktagande och mer innovativa än sina finska motsvarigheter.

– Finska entreprenörer blir knuffade in i entreprenörskapet, medan de amerikanska blir dragna in i det. Finska entreprenörer är ofta familjeföretagare, vars främsta mål är att skaffa inkomst till sin familj, och bidra till det lokala samhället.

Det beror enligt Kimmo Hyrsky bland annat på att Finland, liksom Sverige, traditionellt har en stor offentlig sektor som anställer många människor. Dessutom saknar Finland starka förebilder inom detta område. Han nämner också att finsk entreprenörsforskning och entreprenörsutbildning fortfarande befinner sig i sin vagga.

– Traditionellt förbereder finska skolor sina studenter för lönearbete, inte för entreprenörskap. Men de två senaste åren har entreprenörskapet börjat flytta in i skolorna. Så det händer saker.

För att ytterligare förbättra det entreprenöriella klimatet i Finland vill Kimmo Hyrsky se fler studier med fokus på de lokala och regionala planen. Man bör sedan fatta beslut utifrån dessa studier, och inte utifrån studier som gjorts i andra länder.

– Finländsk företagskultur kan inte baseras på engelsk eller amerikansk kunskap. Vi måste se till hur det ser ut i Finland, se till vår egna kulturella bakgrund.———–

981

DELA