ESBRIs verksamhet 2004
- Publicerad: 11 jan 2005,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 11 jan 2005,
- 3:29 e m
Under verksamhetsåret 2004 har ESBRIs framträdande position som en trovärdig och fristående mäklare förstärkts. ESBRI knyter kontakter mellan olika akademiska institutioner, samt mellan dessa institutioner och en bredare publik – både nationellt och internationellt.
ESBRI har arbetat vidare med de mötesplatser och informationskanaler som utvecklar och sprider forskningsbaserad kunskap om entreprenörskap, innovationer och småföretag. Bland våra starka aktiviteter märks exempelvis tidningen Entré, föreläsningsserien Estrad, den årliga utbildningsworkshopen Lärande och entreprenörskap och den webbaserade Kunskapsbanken.
ESBRI delar lokaler med Stockholm School of Entrepreneurship (SSES), Venture Cup Öst och SIFE Sverige. Tillsammans bildar de fyra organisationerna ett starkt kunskaps- och aktivitetscentrum inom entreprenörskaps- och innovationsområdet.
ESBRI eftersträvar kvalitet och kostnadseffektivitet i alla aktiviteter. Under året har en kärntrupp på fem personer, motsvarande drygt tre och en halv heltidstjänster, arbetat med att utveckla och genomföra ESBRIs aktiviteter. Därutöver samarbetar vi med frilansare för Entré och webben.
ESBRIs aktivitetsportfölj
ESBRI lever upp till sin verksamhetsidé genom att omgivningen upplever ESBRI som en neutral aktör som erbjuder aktiviteter av god kvalitet. ESBRIs främsta aktiviteter kan grovt delas upp i tre olika områden: forskning, utbildning och information. Under året har följande aktiviteter genomförts:
Forskning
a) Global Entrepreneurship Monitor (GEM) – ESBRI ansvarar för den svenska delen. GEM är den mest omfattande och ledande årliga internationella jämförelsen av entreprenöriella aktiviteter i olika länder. I januari 2004 arrangerade vi ett seminarium där GEM presenterades av professor Paul Reynolds. Kommentatorer var Carl Bildt och Lena Torell. Seminariet hade 175 deltagare. Vi arrangerade även ett seminarium på Näringsdepartementet som var exklusivt för GEMs finansiärer. Under året har GEM omnämnts i ett 30-tal tidningsartiklar. Vi har även utvecklat GEM för att kunna göra regionala analyser av entreprenöriella aktiviteter. Resultatet av detta presenteras under det första halvåret 2005.
b) Diana International – ESBRI är koordinator för detta nätverk som fokuserar på frågan om tillväxtfinansiering av kvinnors företag. För närvarande ingår forskare från ett femtontal länder i nätverket. I juni genomfördes ”The Second International Symposium on Growth Financing for Women Entrepreneurs”.
c) Movements of Entrepreneurship – En serie om fyra skrivarworkshops. Syftet är att föra forskningsfältet framåt genom att forskare skriver och omarbetar artiklar som sedan publiceras i en bok på ett internationellt förlag. I maj 2004 genomfördes den tredje Movements-workshopen med ett 30-tal deltagare från närmare 10 länder. Temat var ”Entrepreneurship in New Territories: Towards New Groundings”. Under året publicerades två böcker: Hjorth & Steyaert (red): ”Narrative and Discursive Approaches in Entrepreneurship Studies” och Steyaert & Hjorth (red): ”New Movements in Entrepreneurship” (paperback).
d) Referensbibliotek – Beståndet i ESBRIs bibliotek fortsätter att öka. Fler och fler studenter har upptäckt möjligheten att använda biblioteket. Biblioteket används även för källmaterial till Entré.
e) Forskarseminarier – Under året har 16 forskarseminarier genomförts. Dessa har arrangerats i samarbete med SSES.
f) Publiceringar (vetenskapliga artiklar, rapporter, böcker, konferensdeltagande) – Förutom de två Movements of Entrepreneurship-böckerna har forskare vid ESBRI publicerat två vetenskapliga artiklar samt medverkat med konferensbidrag, som workshopledare eller varit talare vid fem olika konferenser.
Utbildning
a) Utbildningsworkshop – Har arrangerats sedan 1998 och utvecklats från en nationell till en nordisk angelägenhet. ESBRIs utbildningsworkshop om lärande och entreprenörskap är en unik mötesplats för dem som undervisar inom entreprenörskapsområdet på universitet och högskolor. Årets upplaga genomfördes i november med drygt 40 deltagare från 20 lärosäten. Även deltagare från Danmark och Norge fanns med. Docent John Mullins, ansvarig för entreprenörskap vid London Business School, var en av gästföreläsarna.
b) Uppsatstävling – ESBRI är, sedan 1998, medarrangör och koordinator för den nationella uppsatstävling (”Entreprenörskap och småföretagande i Sverige”) som NUTEK är huvudarrangör för. Till årets tävling inkom 52 bidrag. Prisutdelning skedde i samband med årets sista Estradföreläsning.
c) Utbildningsseminarium – I september arrangerades ett seminarium med professor Howard Aldrich, University of North Carolina, Chapel Hill, USA, som seminarieledare. Aldrich är en av medlemmarna av ESBRIs vetenskapliga råd. Temat var ”The Cooperative Learning Approach to Teaching”. En artikel om seminariet finns tillgänglig i Kunskapsbanken på ESBRIs webbplats. Seminariet arrangerades i samarbete med SSES.
Information
a) Entré – har getts ut sedan hösten 1997 med fyra nummer per år. Under året har fyra nummer producerats med en upplaga på 15.000 exemplar. Sedan starten har totalt 30 nummer getts ut och mer än 500.000 tidningar distribuerats. Entré har ett samarbete med tidningen Entreprenör som innebär att vi fyra gånger per år har ett uppslag i Entreprenör med artiklar från Entré. Ett nytt samarbete har kommit till stånd med LO som innebär att LO skickar ut Entré till alla sina distriktskontor. Entré har även delats ut, ofta tillsammans med annan ESBRI-information, vid 40 olika konferenser och seminarier som har arrangerats av andra än ESBRI.
b) Estrad – öppna föreläsningar som har arrangerats sedan 1997. Under året har tio föreläsningar hållits. Totalt har dessa samlat 1.150 deltagare. Föreläsningarna har sänts till totalt 12 distansorter via webben. En rapport med referat från Estrad läsåret 2003-2004 har producerats. Föreläsningarna har sedan år 2002 arrangerats tillsammans med SSES.
c) Elektroniska nyhetsbrev – Nyhetsbrevet e-Entré kompletterar tidningen Entré och kommer ut med tio nummer per år. E-Entré har drygt 5.000 prenumeranter. Nyhetsbrevet e-Research Update har startats igen under hösten och kommit ut två gånger. E-Research Update är på engelska. Nyhetsbrevet har drygt 700 prenumeranter och riktar sig främst till forskare och lärare vid universitet och högskolor.
d) Kunskapsbanken – nätbaserad sökbar databas med bland annat en unik lista över samtliga svenska doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser om entreprenörskap och småföretagande (inklusive sammanfattningar), referat från Estradföreläsningarna, artiklar samt ett hundratal boktips. Kunskapsbanken byggs successivt ut med mer material.
e) Policyseminarier – Två policyseminarier har arrangerats. Det första hade temat ”Städer och kluster som kreativa miljöer” och genomfördes i anslutning till Movements-workshopen. Presentatörer var professor Chris Steyaert, University of St Gallen, Schweiz och professor Ellen O’Connor, associerad forskare vid Stanford University, USA. Seminariet genomfördes i samarbete med Näringsdepartementet. Det andra policyseminariet hade temat ”Vilken betydelse har lokaliseringen för ICT-företag? Lärdomar från Silicon Valley och Singapore”. Presentatörer var professor Tom Kosnik, Stanford University och docent Poh Kam Wong, National University of Singapore. Seminariet arrangerades tillsammans med SSES och VINNOVA. Båda seminarierna finns dokumenterade som nyhetsartiklar i Kunskapsbanken på ESBRIs webbplats.
f) Övriga konferenser/seminarier
I april arrangerade ESBRI, tillsammans med Nordisk Innovationscenter, workshopen ”Innovationer så in i Norden”. Workshopen samlade ett 80-tal deltagare.
I november arrangerade ESBRI ”Sweden – U.S. Entrepreneurial Forum” tillsammans med U.S. Department of Commerce, Batten Institute vid University of Virginia och Näringsdepartementet. Drygt 110 deltagare tog under en dag del av cirka 15 talare i fyra paneler: ”Entrepreneurial Training”, ”Role of Innovation”, ”Legal and Regulatory Infrastructure” och ”Capital Formation”. USAs ambassadör Teel Bivins hälsade välkomna och Statssekreterare Sven-Erik Söder talade efter lunchen.
Under våren arrangerades ”Konsten att skapa nytt”, tre workshops om entreprenörskap för ideella organisationer. Varje tillfälle samlade i snitt 15 deltagare och de arrangerades tillsammans med Ideell Arena och SSES.
Finansiärer
Under året har ESBRI erhållit finansiering från ESBRIs grundare Leif Lundblad.
Generellt stöd har erhållits från Industrifonden och Öhrlings PricewaterhouseCoopers.
Därutöver har ESBRI erhållit projektstöd från:
ALMEGA Tjänsteföretagen
Blackbox Videoproduktion
Företagarna i Stockholms Län
Första Sparbanksstiftelsen
Hewlett & Packard (HP)
ITPS – Institutet för Tillväxtpolitiska Studier
IVA – Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Kommun- och Landstingsförbundet
NUTEK – Verket för Näringslivsutveckling
Riksbankens Jubileumsfond
SACO – Sveriges Akademikers Centralorganisation
SSES – Stockholm School of Entrepreneurship
Stockholms Stads Näringslivskontor
Svenskt Näringsliv
Teknikbrostiftelsen i Stockholm
VINNOVA – Verket för Innovationssystem———–