”Entreprenörskap måste belönas”
- Publicerad: 6 nov 2003,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 6 nov 2003,
- 3:28 e m
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 3/4, 2003:
William J Baumol, nationalekonom med svaghet för entreprenörskap:
Man skulle kunna kalla honom ”vänsterkapitalist”: William Baumol talar sig varm för kapitalismens tillväxtpotential, men varnar också för systemets sjukdomar. Samtidigt har de små företagen alltid haft en stor plats i hans akademiska hjärta.
Professor William Baumol har flera band till Europa. Hans pappa är uppväxt i Budapest och hans mamma i Antwerpen. Föräldrarna flyttade till USA och New York, där Baumol sedan levt större delen av sitt liv. Men han har också rest mycket och bland annat besökt Sverige ett flertal gånger.
– Jag var i Stockholm när almarna i Kungsträdgården skulle huggas ned. När jag bodde här lärde jag mig läsa lite svenska. Inte poesi kanske, men exempelvis historieböcker gick bra, säger William Baumol.
Numera delar han sin tid mellan det hektiska New York och lägenheten vid havet i betydligt lugnare Puerto Rico. Han är vid 82 års ålder fortfarande verksam som professor vid New York University. I sin forskning intresserade han sig tidigt för entreprenörskap och tillväxt. Ett intresse som enligt honom själv kommer från Karl Marx. Kanske inte den mest uppenbara inspirationskällan, men för William Baumol är det självklart.
– Marx var en av de första som uppmärksammade tillväxtens betydelse för ekonomin.
Själv började Baumol sin akademiska karriär med att formulera nationalekonomisk teori så att den klargjorde entreprenörens och det lilla företagets roll i ekonomin. När han våren 2003 fick FSF och Nuteks internationella pris för forskning om entreprenörskap och småföretag, var det för sin ”…långsiktiga och uthålliga ambition att ge den levande entreprenören och företagaren en central roll i den ekonomiska teorin”.
Men William Baumol vill inte uppfattas som en propagandist för kapitalismen. Han säger också att han ser sig själv som tillhörande vänstern snarare än högern.
– Kapitalismen har många bra sidor, men också många dåliga. Det är inte en optimal marknadsform, men den är bättre än alla andra hittills. Och det jag fokuserar på i mina studier är det som kapitalismen är bäst på, nämligen innovation och tillväxt. Utvecklingen under kapitalismens tid har varit häpnadsväckande.
Den intressanta frågan för Baumol blir då: vad är det som gör att just kapitalismen har gett upphov till sådan tillväxt?
– Det finns nästan inget skrivet om det här. Schumpeter har väl skrivit totalt sex sidor och Marx och Engels har skrivit fyra. Resten har jag skrivit själv. Någon borde skriva om kapitlet i läroböckerna som behandlar makroekonomi och ta större hänsyn till tillväxthistorien.
Baumol menar att entreprenörskap och innovation haft en stor betydelse för kapitalismens lyckade tillväxtutveckling. Han menar vidare att små och stora företag i skön förening är förutsättningen för ett gynnsamt innovationsklimat.
– Nästan alla viktiga innovationer kommer från små oberoende entreprenörer. Men entreprenörerna gör inte jobbet själva. Stora företag behövs för att köpa småföretagens innovationer, för att bedriva forskning och utveckling och för att göra små men viktiga förbättringar på innovationerna.
William Baumol tillhör den utvalda skara som har fått en ”sjukdom” uppkallad efter sig – Baumol’s disease. I det här fallet handlar det om en ekonomisk sjukdom. Kortfattat går den ut på att tillväxten inom verksamheter utan lönsamhetsmål är låg, relativt sett. Även om tillväxten inom andra områden är hög, halkar områden som konst och sjukvård ofta efter.
– Men moralen i min sjukdomsbeskrivning är att vi ändå inte ska ge upp områden som konst och sjukvård. Vi måste bli av med illusionen att de är för dyra. Samhället behöver mer konst och sjukvård, inte mindre. Museer måste få finnas även om de inte skapar direkt tillväxt och arbetstillfällen. De måste få finnas för konstens skull.
– Marknaden klarar av att bestämma en hel del, men inte allt. Staten måste lägga sig i där det behövs, och se till att marknaden används på ett bra sätt. Som till exempel inom miljö och konst. Marknaden är inte en fiende. Men den bör användas så att man kan utveckla vänsterns idéer, utan att förstöra möjligheten att göra det.
Han är relativt nöjd med entreprenörskapsfältets utveckling och menar att det bedrivs mycket bra forskning inom fältet. Men han skulle vilja se mer forskning om hur entreprenörer skaffar pengar.
– Att skaffa pengar är kostsamt för entreprenörerna, därför är det viktigt att studera. Det behövs också nya sätt att skaffa pengar, nya sätt att få folk intresserade av entreprenörskap. Ett annat forskningsområde som är viktigt är hur man kan stimulera klimatet för entreprenörer. Ekonomin och lagar har hindrat entreprenörer från att komma fram. Det måste vi ändra på. Entreprenörskap måste belönas.
Fakta
Namn: William J Baumol
Bakgrund: Konstskola. Ekonomiutbildning vid London School of Economics. Doktor i nationalekonomi vid Princeton University 1948. Professor vid New York University sedan 1972.
Aktuell: Årets mottagare av The International Award for Entrepreneurship and Small Business Research som delas ut av FSF och Nutek. I fjol gav han ut boken The Free-Market Innovation Machine – Analysing the Growth Miracle of Capitalism.
För mer info: william.baumol@nyu.edu———–