Entreprenörer redovisar också

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2005:

Entreprenörskap är kanske inget man traditionellt förknippar med redovisning. Det vill bland andra Johan Dergård och Marita Blomkvist från forskningsprogrammet Redovisning och entreprenörskap ändra på.

I licentiatuppsatsen Framgångsrika entreprenörers användning av redovisningsinformation undersöker Johan Dergård vilken typ av redovisningsinformation som entreprenörer använder sig av.

– Entreprenörer använder den information de upplever att de behöver och som finns tillgänglig. De väljer ut det viktigaste, även om de har tillgång till mer information, säger ekonomie licentiat Johan Dergård, Handelshögskolan i Göteborg.

Han har intervjuat tio entreprenörer i snabbt, organiskt växande företag om upptäckt och introduktion av nya produkter och marknader. Dergård har undersökt tre faser i produktutvecklingen: upptäckt, exploatering och förvaltning. Resultaten visar att entreprenörerna använder redovisningsinformation i alla tre faserna, men att informationens egenskaper varierar.

– Stora delar av den information som entreprenörerna använde var sådant som kan betraktas som ekonomistyrning i dagens betydelse. En av de stora slutsatserna är att entreprenörens användning av information förändras över tid.

I första fasen använder entreprenörerna främst icke-finansiell information om till exempel marknaden och kunder, alltså sådan information som inte traditionellt betraktas som redovisningsinformation. Den här typen av information samlas in via externa informationskällor. I exploateringsfasen använder entreprenörerna en mer varierad information.

– Eftersom det handlar om nyskapande finns nästan ingen information tillgänglig för återkoppling. Exploatering är ett kritiskt skede där många viktiga beslut ska fattas. Därför söker entreprenörerna både finansiell och icke-finansiell information om flera olika aspekter.

I förvaltningsfasen används främst de mer traditionella formerna av finansiell redovisningsinformation, som till exempel försäljningsintäkter och täckningsbidrag.

Nyskapande redovisning

Johan Dergårds licentiatuppsats ingår i forskningsprogrammet Redovisning och entreprenörskap som är knutet till Handelshögskolan i Göteborg. Poängen med programmet är att studera hur redovisning utformas och används i entreprenöriella processer.

Dergård menar att synen på vad som är redovisning har vidgats under senare år. Det handlar inte längre bara om bokföring – även andra typer av information har blivit viktig när man studerar redovisning.

– Vi försöker anamma ett annat perspektiv på redovisning än det gängse. Det vanligaste är att man tittar på hur redovisning används inom etablerade företag och processer. Vi vill istället studera vilken roll redovisning har i nyskapande, vare sig det gäller ett företag, en produkt eller en marknad. Det är ett fält där forskningen fortfarande är ganska begränsad, men jag tror att det kommer att komma mer och mer, säger han.

Entreprenören deltar

Marita Blomkvist la nyligen fram licentiatuppsatsen Entreprenörers delaktighet i att producera redovisning som också ingår i programmet. Hon har intervjuat fem entreprenörer om deras deltagande i bokslutsprocessen och skapandet av årsredovisningen. Resultaten visar att entreprenörer, tvärtemot vad en stor del av entreprenörskapsforskningen säger, i högsta grad är delaktiga i redovisningen.

– Entreprenörerna är aktiva i såväl producerandet som i användningen av redovisningsinformationen. Särskilt när det gäller värdering av immateriella tillgångar, exempelvis värdering av utgifter i samband med utveckling av en ny produkt. De skriver även texter i förvaltningsberättelsen i företagets årsredovisning, säger ekonomie licentiat Marita Blomkvist, Högskolan i Halmstad.

Anledningen till att entreprenörerna är med i redovisningsprocessen är bland annat för att de på det sättet tidigt får tillgång till viktig information. Dessutom har ofta bara entreprenörerna själva den kunskap som behövs för att ta fram redovisningsinformationen.

– När entreprenören själv deltar kan han eller hon styra vilken information som tas fram och hur den presenteras. Det innebär att informationen kan riktas direkt mot företagets intressenter.

Blomkvist har också jämfört lönsamma ensamföretag med olönsamma företag med många delägare. Det visade sig att entreprenörer i de olönsamma företagen var mer aktiva i redovisningsprocessen.

Inom ramen för programmet har det hittills kommit ytterligare två licentiatuppsatser. I Accounting and risk – In the eyes of a financially successful entrepreneur studerar Fredrik Lundell, verksam vid Högskolan Skövde, hur ekonomiskt framgångsrika entreprenörer upplever risk och vilken roll redovisningen har i den processen. Studien omfattar intervjuer med entreprenörer och analyser av den information som används i deras beslutsfattande.

Den fjärde licentiatuppsatsen är Finansiering i snabbt organiskt växande företag av Clary Jönsson. Hon har undersökt hur snabbt växande företag finansierar sin tillväxt över tid och vilka konsekvenser det har för företaget.

För mer info: marita.blomkvist@set.hh.se
johan.dergard@handels.gu.se
clary.jonsson@telia.com
fredrik.lundell@his.se———–

2623

DELA