En man med många talanger

Jonas
Gustafsson
DELA

Poh Kam Wong är inte den traditionella akademikern. Vid sidan av sin forskning och undervisning är han både entreprenör och affärsängel. För tillfället är han i Sverige för att gästforska på KTH och dra igång ett utbildningssamarbete med samma skola.

-Att blanda teori med praktik förespråkas av många entreprenörskapsforskare. För Poh Kam Wong är det näst intill en livsstil. Hans väg till den akademiska världen har varit allt annat än rak. Han står som medgrundare till tre företag: två IT-företag och ett konsultföretag. Han har konsultat för bland annat Världsbanken och olika högteknologiska företag i Asien.

– Jag tror att det är bra att även ha den praktiska biten. Man lär sig mycket som forskare av att själv ta del av praktiken. Det för också in en annan dimension i min roll som lärare. Jag kan dela med mig av min egen erfarenhet, till exempel berätta vad man inte ska göra, säger Poh Kam Wong, docent vid National University of Singapore Business School (NUS) och föreståndare för Entrepreneurship Centre vid samma universitet.

– Nej, jag är nog ingen traditionell akademiker. Men jag gillar utmaningen i att hålla på med alla de här tre bitarna samtidigt: praktik, undervisning och forskning. Det gör också att jag håller mig ajour med det som händer inom alla områden.

Wong har en grundutbildning som dataingenjör och en doktorandutbildning med inriktning mot industriell ekonomi och planering, båda från Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Det kanske är en konstig blandning, men en bra blandning tror jag. Det är givetvis inte fel att kunna lite teknologi om man ska driva högteknologiska företag.

Blickarna mot världen

Även om han talar varmt om såväl praktik som forskning, och menar att allt hänger ihop, så verkar ändå utbildning ha en särskild plats i hans hjärta. En anledning till att han är i Sverige är också att hans universitet i Singapore håller på att initiera ett utbildningssamarbete med KTH.

– NUS mission är att vara en del av den globala kunskapen inom entreprenörskapsområdet. Som en del i den missionen har vi startat ett program där vi skickar studenter utomlands för att kombinera studier i entreprenörskap med praktik i nystartade högteknologiska och entreprenöriella företag.

Programmet drog igång år 2000 i Silicon Valley med Stanford University som samarbetspartner. Nu samarbetar NUS även med universitet på USAs östkust och i Shanghai. För tillfället skickas 25 studenter om året till olika platser i världen.

– Det är speciellt viktigt för ett litet land som Singapore att rikta sig mot hela världen. Därför vill vi att studenterna tidigt ska få den kopplingen, ett sätt är genom det här programmet. Samtidigt som studenterna lär sig både praktiskt och teoretiskt om entreprenörskap får de också en chans att bygga upp ett internationellt nätverk. Den som ska bli framgångsrik som entreprenör behöver den här typen av globalt socialt nätverk.

Nu drar alltså utbytesprogrammet igång i Europa med Stockholm som bas. Den 17 maj 2005 sker en officiell invigning. Då träffas rektorerna från NUS och KTH i Stockholm för att skriva under ett samarbetsavtal. De fyra första studenterna anländer från Singapore i början av juni.

– Det finns flera anledningar till att jag ville att vi skulle vara i Stockholm istället för till exempel i Cambridge eller Schweiz. Stockholm har en stor population av kunskapsbaserade företag och bra universitet som KTH och KI. Alla här kan engelska och många kurser ges på engelska, bland annat kurserna som SSES koordinerar åt sina medlemsskolor.

Han menar också att vi i Sverige har ett bra regeringsstöd för entreprenörskap och en lång tradition av organisationer som arbetar för att främja entreprenörskapet, som till exempel ESBRI och SSES.

– Jag ville samarbeta med ett litet land eftersom det i högre grad har liknande förutsättningar som Singapore. Företagande i våra länder handlar mycket om att titta utåt, att finnas på en global marknad. Företag i Sverige vet hur man hanterar utmaningen att sälja utanför sin egen marknad. Sedan har Stockholm också ett gott rykte i Asien, och det är en underbar stad.

Entreprenörskap till alla

Poh Kam Wong tror att även företagen som tar emot studenter kan tjäna på utbytet. Om de till exempel vill etablera sig i Asien, kan studenterna vara en väg till det. Företagen kan då få hjälp med kontakter, eller till och med anställa före detta praktikanter.

– Jag hoppas på ett långsiktigt utbyte som kan leda till vinster för många parter. En annan del i det är att KTH troligtvis kommer att skicka studenter till Singapore för att göra ungefär samma sak som våra studenter ska göra här.

NUS satsar på att lära ut entreprenörskap till alla studenter, inte bara till affärsstudenterna. Även ingenjörer och naturvetare ska få möjligheten att bli mer entreprenöriella. Alla studenter får, förutom sitt huvudämne, därför läsa kurser i tekniskt entreprenörskap.

– Jag ser det här som ett pilotprogram i hur man kan förbättra den befintliga entreprenörskapsutbildningen. Det är också en del i att utveckla entreprenörskapet i hela Singapore.

En annan viktig del i NUS mission är att kunskapen ska kommersialiseras. Wong är involverad i ett forskningsprogram som handlar om hur universitetskunskap bäst kan omvandlas till produkter och tjänster.

– På det här området finns mycket gjort i USA, men relativt lite i Europa och Asien. I Sverige samarbetar jag bland annat med Charles Edquist i Lund. På NUS har vi satt samman en kommitté av riskkapitalister och affärsänglar som hjälper till att utvärdera forskarnas och studenternas affärsidéer. Vi kan också ge såddfinansiering till en del idéer och i ett senare skede hjälper vi företagen att hitta privata investerare, säger Wong.

Han kan själv titulera sig affärsängel och har satsat pengar i en rad nystartade företag. Han har även varit med om att starta affärsängelnätverk med syfte att uppmuntra änglar att investera mera.

– Jag brukar bjuda in investeringsobjekten till att föreläsa för mina studenter. Det är ett sätt att komplettera klassrumsundervisningen och göra den mer verklighetsanknuten. Jag kan också ta med mig min egen erfarenhet in i de företag jag investerar i.

Policy för entreprenörskap

Ett av hans forskningsområden är policyfrågor. Singapore var länge helt beroende av multinationella företag. En viktig fråga nu är hur landet kan styra om policyn så att den blir mer entreprenörskapsinriktad.

– Här finns också en likhet med Sverige. En del i mitt besök är att studera hur den svenska regeringen har gjort. I till exempel Silicon Valley finns inget behov av regeringsinsatser, det går av sig självt. Men i länder som Sverige och Singapore är det viktigt att regeringarna gör rätt saker för att främja entreprenörskapet. Vi har inte ett lika dynamiskt entreprenöriellt ekosystem som Silicon Valley ännu.

En intressant fråga enligt Wong är hur man kan locka tillbaka entreprenörer som har startat företag utomlands. Om de kan ta med sig sin erfarenhet och starta företag i hemlandet kan det vara mycket värdefullt.

– I Singapore jobbar vi på att öka mängden hemvändare. Flera av våra studenter som har gjort sin praktik i Silicon Valley, har senare fått anställning i företaget. Ett företag har till och med flyttat en del av sin verksamhet till Singapore. Så det här programmet kan leda till en stor vinst även för vårt land som helhet.

För mer info: pohkam@nus.edu.sg———

1211

DELA