”Den som inte levererar är rökt”

Åse
Karlén
DELA
Foto: Johanna Hanno

Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 4, 2011:

Kalifornienbaserade Martin Kenney ser både fördelar och nackdelar i Silicon Valley:

De finns de som har siktet inställt från början. Som väljer ut det trendigaste forskningsområdet, lierar sig med smart folk och publicerar sig i de heta tidskrifterna. Och så finns det de som låter forskarkarriären ta lite mer oväntade vändningar, men som ändå hamnar ”rätt” till slut. Martin Kenney sorterar in under den senare kategorin.

Martin Kenney älskar sitt Kalifornien, det slår han fast direkt. Livsstilen, mentaliteten, handlingskraften. Han växte upp där och är i dag professor vid University of California, Davis. Hans forskning utgår också till stor del från det som utmärker delstaten. Kenney intresserar sig bland annat för hur Silicon Valley har växt fram. Bioteknik, utvecklingen inom riskkapitalindustrin, regional dynamik och relationer mellan akademi och näringsliv är andra stora forskningsintressen.

Man skulle kunna tro att karriären varit spikrak, men så är inte fallet.

– Jag föddes i Indiana men flyttade som pojke till San Diego. Där blev jag förtjust i stränderna och klimatet. Senare började jag plugga på San Diego State University, men tog ett par sabbatsår. Dels ägnade jag ett halvår åt att lifta från England till Sri Lanka, via Afghanistan. Dels hängde jag i Thailands djungler och letade rubiner under ett år, berättar Martin Kenney.

I slutet av sjuttiotalet var han doktorand på Cornell University i delstaten New York. Han tänkte ägna sig åt studier av Sydostasien, och lärde sig bland annat att tala thailändska. Men så blev han intresserad av bioteknikindustrin.

– Bioteknik är ju faktiskt den första industrin som vuxit fram direkt ur grundforskning på universitet. Jag intervjuade akademiska entreprenörer och folk på venture capital-bolag. Jag läste också Schumpeter, om kreativ förstörelse.

Nästa anhalt blev Ohio State University.

– Där träffade jag en kille – Richard Florida – och vi började forska ihop i mitten av 1980-talet. Vi studerade japanska företag som Honda och Toyota. Vi intervjuade också grundarna av venture capital-industrin i USA, främst folk från Silicon Valley men också från Boston. Det var väldigt intressant. De var ju med och byggde upp Apple och andra företag som förändrade världen.

– Richard och jag skrev två böcker ihop, sedan fortsatte han österut. Jag drog västerut, tillbaka till Kalifornien, och hamnade på University of California, Davis.

Där fortsatte Kenney på den inslagna vägen och forskade om riskkapital och entreprenörskap i skärningspunkten mellan industri och akademi. Han fascinerades av hur uppfinningar inom universitetsvärlden blev till nya innovationer i samhället.

När han tittar tillbaka på de senaste 20 årens forskning inom entreprenörskapsområdet tycker han att mycket har hänt. Teorin har utvecklats, kvaliteten har höjts och det har kommit mycket bra kvantitativ forskning. Han nämner Steven Klepper, årets mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research, som en av de mest intressanta forskarna.

Ett område där forskning fortfarande saknas är, enligt Kenney, informations- och kommunikationsteknologi (IKT).

– Vi har ägnat oss alldeles för mycket åt bioteknik – och det säger jag trots att jag var med och drog igång den forskningen. IKT ger upphov till många lyckade startups, men vi vet inte tillräckligt mycket om dem.

– Jag håller just nu på och studerar IKT-avknoppningar från olika universitet. Det fina med dem är att många startas av studenter. Tittar man på bioteknik är det tvärtom nästan bara seniora forskare som kommersialiserar.

Sammanlagt står Martin Kenney som författare eller redaktör för fem böcker, och han har skrivit över 140 vetenskapliga artiklar. Han har varit gästforskare i bland annat Köpenhamn, Tokyo, Osaka och Cambridge.

Under hösten 2011 var han i Helsingfors, på Näringslivets Forskningsinstitut (ETLA). Då passade han på att åka över till Stockholm och Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum som arrangerades av Esbri, Näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce. Där höll han ett anförande om hur man kan skapa en innovationspolicy i världsklass, och ledde också ett seminarium på samma tema.

Kenney konstaterar att innan man designar en innovationspolicy måste man fundera över vad man egentligen vill – och kan – få ut av den. Policyskapare bör ställa sig frågor som: Vad är det för innovationer vi vill ha? Och vilka befintliga innovationer har vi? Innovationshistoriken kan berätta mycket om vad vi kan vänta oss i framtiden.

Över hela världen finns en tendens att snegla mot Silicon Valley. Martin Kenney menar att det förmodligen är mer fruktbart att studera Bostons riskkapitalindustri och entreprenöriella ekosystem. Eller Israels. Silicon Valley är en alltför extrem plats.

– Silicon Valley är verkligen fantastiskt. Det är en sann meritokrati, där den som är duktig kan lyckas. Det är lätt att komma in – men man måste komma ihåg att det också är lätt att bli utsparkad. Den som inte levererar är rökt.

– Till viss grad är misslyckanden tillåtna. Men du måste kunna visa att du lärt dig något, och inte upprepa misstagen. Rykten sprids snabbt och riskkapitalisterna vill inte investera i förlorare. En riskkapitalist som inte är framgångsrik får ju också sparken.

Kenney berättar om Silicon Valleys baksidor: Arbetsveckor på uppåt 70-80 timmar, drogmissbruk och höga skilsmässotal. Han drar också en vits på temat.

– Två programmerare sitter och pratar. Den ena säger: ”Jag slår vad om att dina barn inte vet vad du har för ögonfärg!” Den andra slår numret hem och frågar sitt barn: ”Vad har jag för färg på ögonen?” ”Röda”, svarar barnet.

Vilken är då den största myten om Silicon Valley?

– Silicon Valley är ett öppet nätverk – det är ingen myt. Men inga relationer går särskilt djupt. Det är ingen som känner någons farmor!

– Det är inte heller så att alla sitter och sjunger Kumbaya tillsammans. Briljanta människor kan vara mycket svåra att jobba med, konstaterar Martin Kenney.

På universitetet ansvarar han för kurser om exempelvis regional utveckling samt kopplingen mellan teknik och samhälle. Och som lärare möter han studenter från en rad olika invandrargrupper.

– I mina klasser brukar ungefär 30 procent vara latinamerikaner, från till exempel Mexiko, Honduras och Guatemala. Resten är somalier, kineser, vietnameser, japaner, hmong, koreaner, thailändare, iranier, afghaner, ryssar… ja, vi har till och med haft norrmän. Många av mina studenter är den första i familjen som får en universitetsutbildning.

– Det är så det är i Silicon Valley, och jag gillar det. Min forskning handlar om den mest högteknologiska högteknologin, och om dem som investerar i den. Men när jag undervisar får jag möta folk från hela världen, säger Kenney.

Kontakta mfkenney@ucdavis.edu

Mer om Martin

Namn: Martin Kenney
Bakgrund: Disputerade i sociologi vid Cornell University 1984. Efter några år på Ohio State University och som gästforskare på Hitotsubashi University i Tokyo kom han till University of California, Davis 1989. 1992 blev han professor där. Sedan dess har han varit gästprofessor i bland annat Köpenhamn, Kobe och Cambridge. Engagerad i Berkeley Roundtable on the International Economy som samarbetat med finländska ETLA sedan 2001.
Aktuell: Under hösten 2011 gästade han ETLA. 26-27 september deltog han i Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum, läs mer och se hans anförande på www.esbri.se/sweden-us-2011

Mer av Martin

Locating Global Advantage: Industry Dynamics in the International Economy, Stanford University Press, 2004 (redaktör tillsammans med Richard Florida)

Understanding Silicon Valley: Anatomy of an Entrepreneurial Region, Stanford University Press, 2000 (redaktör). Boken översatt till japanska 2002

Beyond Mass Production: The Japanese System and Its Transfer to the U.S., Oxford University Press, 1993 (tillsammans med Richard Florida)

The Breakthrough Illusion: Corporate America”s Failure to Link Production and Innovation, Basic Books, 1990 (tillsammans med Richard Florida)

Biotechnology: The University-Industrial Complex, Yale University Press 1986———–

4441

DELA