DEBATT: ”Framtidens företag börjar med dagens överlåtelser ”
- Publicerad: 29 nov 2024,
- 10:32 f m
- Uppdaterad: 29 nov 2024,
- 10:39 f m
Sverige står inför ett stort generationsskifte de kommande tio åren. I den här debattexten uttrycker Svenskt Näringsliv en förväntan på regeringen om att inte försvåra för de tusentals företag som står inför överlåtelser.
Med över 80 000 små och medelstora företag som står inför ett generationsskifte de kommande tio åren, är det inte bara en utmaning utan också en enorm möjlighet för Sverige att stärka sitt företagsklimat. Små och medelstora företag utgör ryggraden i Sveriges ekonomi och spelar en avgörande roll för att skapa jobb, innovation och tillväxt – inte minst på landsbygden, där de ofta är hjärtat i lokalsamhället.
Centralt framåt är att fundera på hur vi skapar bästa möjliga förutsättningar för generationsskiften och överlåtelser, något som analyseras i Anders Ydstedts nya bok ”Ö som i Överlåtelser”. I den tydliggörs att Sverige redan gjort viktiga framsteg. Avskaffandet av arv- och gåvoskatten för tjugo år sedan (2004) och förmögenhetsskatten (2007) har underlättat för mindre familjeföretag att leva vidare. Dessa reformer har också bidragit till en starkare företagssektor med ökad ekonomisk aktivitet och framväxt av flera svenska framgångssagor, däribland flera framgångsrika tillväxtbolag. Samtidigt kvarstår utmaningar. Regelverk och skatter, såsom de komplexa 3:12-reglerna, riskerar att försvåra generationsskiften, särskilt för mindre företag. Detta gör det ännu viktigare att fortsätta förenkla och skapa långsiktiga, förutsägbara regler som möjliggör investeringar och långsiktig utveckling.
Många beskriver en känslomässig kamp mellan att respektera tidigare generationers vilja och visioner, samtidigt som de känner ett behov av att sätta sin egen prägel på företaget.
Företagare vittnar vid överlåtelser om både möjligheter och känslomässiga utmaningar. Utmaningarna spänner över många områden – från att hantera rättviseperspektivet mellan syskon och familjemedlemmar till att bära ansvaret som ny ägare och förvalta ett arv som ofta representerar generationers hårda arbete. Många beskriver också en känslomässig kamp mellan att respektera tidigare generationers vilja och visioner, samtidigt som de känner ett behov av att sätta sin egen prägel på företaget. Det kan finnas sorg och saknad när familjemedlemmar går bort, vilket ibland förändrar ägandestrukturen och dynamiken i familjen. Andra känner pressen från omgivningen att lyckas eller uppleva tvivel inför om de vill följa i sina föräldrars fotspår.
Dessa berättelser påminner oss om att företag inte bara är ekonomiska enheter utan också levande organisationer. De bär på värden som går långt utöver balansräkningar – de är fyllda av historia, visioner och det ansvar som kommer med att skapa jobb och möjligheter för andra. Just därför är det så viktigt att skapa förutsättningar för att generationsskiften och överlåtelser ska bli en positiv och hållbar resa, både för företagen och för de människor som påverkas av dem.
Företag bär på värden som går långt utöver balansräkningar – de är fyllda av historia, visioner och det ansvar som kommer med att skapa jobb och möjligheter för andra.
Det bästa sättet för staten att trygga framtidens välstånd och välfärd är att underlätta för entreprenörer. På så sätt ökar också skatteintäkterna. Regeringen behöver klargöra att det under kommande år inte ska införas några skattehöjningar eller andra bördor på företagen, långsiktiga spelregler är avgörande. De framgångsrika reformerna av entreprenörsskatten (3:12) som bevisligen genererat ökat företagande, jobbskapande och skatteintäkter som följd, behöver följas av fler framgångsrika reformer som bäddar för och bjuder in till att överlåta företag istället för att avveckla.
För om vi blickar 20 år framåt, vad vill vi att historien ska säga om vårt företagsklimat? Visionen är tydlig: ett Sverige där livskraftiga företag kan leva vidare i generationer, skapa jobb och innovationer, och vara en motor för samhällsutveckling. Tillsammans kan politiker, företagare och samhället i stort skapa förutsättningarna för det. Men det kräver mod, vilja och en insikt om att varje företag som överlever ett generationsskifte, oavsett om en familjemedlem eller någon annan tar över, är en seger inte bara för företagaren utan för hela Sverige.
Anna Hedensjö Johansson, ansvarig för SME-frågor Svenskt Näringsliv
66
Har du en åsikt?
På samma tema som texten ovan eller något helt annat? Hör av dig till redaktionen@esbri.se