CIND satsar på entreprenörskap

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

CIND står just nu vid ett vägskäl. Drygt tre år har gått sedan starten – nu väntar utvärdering och framtidsplanerna håller som bäst på att ta form. Urbana miljöer, entreprenörskap och politik är några av de områden som kommer att uppmärksammas.

Forskningscentrumet CIND ligger vid Uppsala universitet. Huvuddelen av deras forskning ryms inom programmet Kluster och innovationssystem i tid och rum. Programmet står i dag på tre ben: Samspel och dynamik inom kluster och innovationssystem, den lokala arbetsmarknadens betydelse för dynamiken i kluster och innovationssystem, samt globala företag i lokala kluster.

– Vi har inte riktigt beslutat hur vi ska förhålla oss till de här tre benen i framtiden. Just nu blir vi utvärderade av Vinnova och söker fortsatt stöd från Riksbanksfonden. Men i någon mening kommer vi att fortsätta på inslagen väg, säger professor Anders Malmberg, föreståndare för CIND.

Studier av städer

Något som de kommer att fortsätta med är sina studier av globaliseringen och de multinationella företagens roll i innovationssystemen. Nu även med inriktning på vilka effekter det får för svenska innovationssystem när företag outsourcar produktion till andra länder.

– Vi kommer även att fortsätta studera bioteknik och den kulturindustriella sektorn. Men flera av oss börjar fundera på att komplettera studierna av kluster och regionala innovationssystem med hur städer och urbana miljöer fungerar som arenor för innovativa processer. Här kan vi se en lätt sidledsförskjutning av vår forskning.

En annan sidledsförflyttning som för närvarande pågår vid CIND är att de vill tydliggöra entreprenören i innovationssystemet.

– Tidigare har fokus framförallt legat på innovationssystemet på makronivå, och inte så mycket på aktörerna och entreprenörerna. Det vill vi ändra på nu. Vi har inte riktigt bestämt hur formerna ska se ut, men vi har som allmän ambition att koppla forskningen inom CIND till den entreprenörskapsforskning som växer fram i Uppsala. Vi vill till exempel nyttiggöra att Ivo Zander har blivit entreprenörskapsprofessor här.

Kulturellt projekt

En annan sak som kommer att synas tydligare är politikfrågan. CIND har två roller: dels att etablera en internationellt erkänd och bra forskningsmiljö, dels att göra policyrelevant forskning.

– Men vi har också en hel del forskning som handlar om policy i sig. Bland annat undersöker Magnus Eklund om innovationssystemstänkandet har tagit sig in i svensk innovationspolitik, säger Malmberg.

CIND håller för närvarande på att dra igång ett nytt projekt: Creativity and Innovation in the Cultural Industries. Projektet är finansierat för tre år framåt av Handelsbankens forskningsstiftelser och leds av Anders Malmberg tillsammans med Dominic Power. En post doc, Johan Jansson, och två doktorander, Jenny Sjöholm och Markus Bugge, ingår också i projektet.

– Jag har varit CIND-rookie ett par månader nu, så det ska bli jättekul att få sätta igång på allvar, säger Jenny Sjöholm som för tillfället arbetar halvtid på Vinnova och börjar som doktorand på heltid 1 juli 2006.

– Jag sökte mig till Uppsala just för att de sysslar mycket med kulturrelaterade branscher, och kommer att fortsätta göra det – särskilt nu i och med det här nya projektet. Jag kommer att studera var kunskapen kommer från inom till exempel mode- och musikbranschen. Plockar de kunskapen från nätverk? I modebranschen kanske kunskapen hämtas från gatan. Jag kommer att inrikta mig mot ganska generella frågeställningar inom projektet, säger Sjöholm.

För mer info: www.cind.uu.se———–

1227

DELA